birefi Creative Commons License 2004.09.21 0 0 5

Mi az a nagy mozis?

 

Ginevre színésznője(vicces a poszter képe sose szerepel a filmben :) ), tényleg nem rossz nő...

általában. :)

Mert itt bizony szinte állandóan az előnyeire villantanak, de ugye szegénynek az ott pont nincsenek. :) Szép pofi, de nagyon deszka, a film meg vhogy még hangsúlyozza is ezt a hiányt. Én Sophie Marceu rajongóként csípem a vékony szépségeket, de azért Ginevra simán elmenne fiúnak.

 

Már a reklámból tudható volt, hogy megint egy amcsi marhaság. Ez annyira nem gáz. Mindig is tudtuk, hogy történelem és a tények úgy általában távolról se ismerősek hollywoodban. Ezt egyszer az angliai amcsi nagykövet hivatalosan nyilatkozta az angoloknak a patriot kapcsán. :)

A számszeríj marhaság persze. A szarmaták is elég nagy baromság, főként az is érthetetlen, hogy a nagy szarmata íjász miért nem nomád íjat használ. Ha jól láttam longbow-val nyomultak a jó fiúk, meg a piktek is, amiben biztos Merlin keze lehet, mert kész csoda abban a korban. :)) Merlin ostromgépeiről a görögtűzzel már nem is beszélnék. (A gépeket amúgy várostromhoz használták, gyalogság ellen nincs sok értelme, hisz az értelmes ellen az szétszóródik, és akkor kb annyi értelme a vagyonba kerülő gépnek, amit 8-10 ember működtet, mint 1 íjásznak. :) )

 

Persze úgy hirdették, hogy a valós Artúr történet. :)

A dologból annyi igaz, hogy a 10-20 elismert és némileg vitatott Artúr sztori mellett, van vagy 100 egyéb ötlet is rá, amit nevesebb történész meg se vitat. Namost egy amcsi történész kitalált vmi szarmatás dolgot is, ami persze ez utóbbi kategória. De a film láttán még az amcsi történész is a hasát foghatja a röhögéstől. :)

 

Itt-ott vannak féligazságok azért nemcsak marhaságok:

-A szászok tényleg azután foglalták el teljesen Britanniát, hogy 410-ben az utolsó római is elment (407-ban vonták ki a fősereget, akkor szálltak partra a szászok és a gótok). Az már más kérdés, hogy délről nyomultak északnak, meg olyan hogy római birodalom, amin "át kell haladnotok" addigra már nem is igazán volt. Speciel Rómát akkor rabolták ki pont másodszor a barbárok (amúgy a gótok). :)

-A kereszténység tényleg államvallás lett és tuti felléptek a pogányok ellen is. De az egyház feje a császár volt. Ráadásul először Bizánc volt az igazi központ (cezaropapizmus). Az  első pápa, aki fellép római püspök elsőbbségért 492ben teszi, mikorra Britanniában már arra se meléxik senki, hogy voltak itt valaha rómaiak. :)

-A szarmaták 355-ben tényleg betörtek a dunai limesbe (pl. kárpát medence), de kb. ennyi az összes hír róluk. Plusz annyi, hogy a hunok mikor lepofozzák a Dél orosz részen a germánokat, találnak ott germánszarmatákat is.  Ehhez képest kicsit fura, azt mondani, hogy hű de nagy híres nép lettek volna. (kb. 15 híresebb nomádot vagy barbárt mondok :) ) Plusz arról se volt sose szó, hogy a rómaiak bármikor elmentek volna szarmata területre. Különben is mikor a szarmaták időlegesen feltüntek egy röpke pár száz évre a történelem színpadán, plusz mikor egyáltalán közelébe kerültek a Birodalomnak, addigra a Birodalom már szinte nem is létezett. :) Különben is örült, hogy élt, illetve hogy még rúgta az utolsókat, két kifosztatás közt. :)

Azt is mondhatnánk, hogy Artúr lovagjai ugyanilyen alapon lehettek volna hunok, kvádok vagy vandálok. :)

Hm, hunok, vagy akár magyarok! Ez jó. Ez kellett volna! :)

Balfék nyugatiak úgyis hunoknak hisznek minket. :)

 

Ami viszont fontos. Egy átlagos magyar max megsejti, hogy itt vmi qrvára nem stimmel a történelmi tények terén, de nem tudja pontosan mi a gáz, hisz valljuk meg a kor elég homályos és suliba se igazán nyomják, nem túl fontos.

Egy átlagos amcsi simán elhiszi, hogy ez így frankó. Lövése nincs kik azok a szarmaták, de talán hallotta hogy lovas nomádok. Rómáról, a pápáról, már hallott. Azt hogy most pikt, briton, kelta kavarodik az lényegtelen. Szászokról ha hallott is az is simán okés.

De valszeg simán játszódhatna a sztori maja harcosokkal is. :)

Különben meg, sokkal átlátszóbb és nagyobb baromságok szoktak lenni az amcsi történelmi filmekben. :)

 

Előzmény: -boneheaD- (3)