Csilla Creative Commons License 2004.09.21 0 0 613

Ime a mai, bár mintha már lett volna:

 

 

TARJASZELETEK ROZMARINGOS KÖRTÉVEL


 
   Hozzávalók:
 
1 csokor újhagyma
4 szál friss rozmaring
4 körte
10 deka + 4 evőkanál puha vaj
2 deci száraz fehér bor
4 szelet sertéskaraj
2 evőkanál mustár
só és frissen őrölt bors
4 evőkanál olaj

 
 
   Elkészítés:
 
A sütőt bekapcsolom 190 C-ra (gázsütőn 5-ös fokozat), és amíg melegszik, megtöltöm a körtéket.

A töltelékhez az újhagymaszálakat és a rozmaringleveleket nagyon apróra vágom, aztán mindkettőt belekeverem 10 dekányi puha vajba, amihez teszek még sót és borsot is. Utána a körtéket félbevágom, kiszedem a magházukat, és kerek fenekükből leszelek egy-egy papírvékony réteget, hogy stabilan üljenek majd sütés közben. A rozmaringos masszát belekanalazom a körtehajók mélyedéseibe, a töltött gyümölcsöket egymás mellé teszem egy kisebb sütőtálban, és óvatosan melléjük öntöm a bort, nehogy az alkoholzuhatag lesodorja a tetejükről a rozmaringos vajkupacokat. Ezek után jó 20 percre beteszem őket a meleg sütőbe, és amíg illatosra sülnek, kényelmesen elkészítem a hússzeleteket.

Először kicsit kikloppfolom őket, aztán mindkét oldalukat bedörzsölöm mustárral, majd sózás és borsozás után, előveszek két közepes méretű serpenyőt.

Ezekben alacsony lángon összeolvasztok 2-2 evőkanálnyi vajat meg ugyanennyi olajat, majd erősebbre csavarom a tüzet, és amikor már mindkét edényben forró a vaj-olaj keverék, oldalanként 1-1 perc alatt barnás pirosra kapatom a hússzeletek külsejét. Utána visszaveszek a láng erejéből, és mérsékelt tűzön oldalanként 5-6 perc alatt készre sütöm a mustáros tarjákat.

Ha a rozmaringos-hagymás körték megsültek, elrendezek belőlük 2-2 darabot mindegyik tányéron, majd a rozmaringillatú körtehajók mellé odateszek 1-1 szép és zamatos tarjapecsenyét.


4 adag lesz belőle.