occy Creative Commons License 2004.09.17 0 0 695

Én elmondhatom, hogy jó sokban jártam (én sem szagértőként).

Ezért a hasonló munkakörben dolgozó társaimmal csöppet sem csodálkoztunk, amikor olyan híreket hallottunk (a SZER vagy a "suttogó propaganda" útján természetesen, főleg a vasutasok hordták az ilyen híreket), hogy itt-ott kicsit felrobbant egy-egy gyár, súlyos ipari baleset történt stb. (Talán épp a brassói teherautógyárban is volt egy ilyen eset az ottani  zavargások után.)

Ilyenkor a magyarok közül sokan azt találgatták - vagy inkább abban reménykedtek -, hogy hátha a román munkásságnak is elege lett végre, és szándékosan kezdenek robbantgatni.

Mi tudtuk, hogy semmi szándékosság nem kell hozzá, az a kész csoda, hogy nem sokkal több "fábrika gyár" repül a levegőbe. Ugyanis a puccs előtti években már a kötelezően előírt nagyjavításokat sem végezhették el, mert Ceau "hasznos útmutatása" szerint állandóan termelniük kellett.

Egyetlen példa az állapotokra: valamelyik moldvai városkában (Fălticeni?) olyan vegyi üzem (mosóporgyár) működött és úgy, hogy a nők lábáról naponta lemállott a nejlonharisnya. Nem a gyárban, hanem bárhol a város utcáin. Akkor mi van egy ilyen gyárban belül? Magas szintű technika, ugye... Csakis.

Előzmény: old schachterhand (694)