Igneous Creative Commons License 2004.09.15 0 0 2393
Most, hogy elült ez az alkotmányjogi vita, felvázolnék egy prózaibb problémát:

Leendő munkahelyemre be kell adnom egy erkölcsi bizonyítványt, ami még nem különösebben furcsa. Az azonban igen, hogy miért kell ezt megtennem, amikor nekik is van hozzáférésük a bűnügyi nyilvántartóhoz. Indokolja-e bármi is, hogy én szerezzem be nekik azt az adatot, amihez hozzáférésük van?

Namármost az erkölcsit beszerezni nem olyan egyszerű. Pontosabban egyszerű lenne, de kis hazánkban mindent el tudnak cseszni. Az történt, hogy feladtam az igénylést szept. 1-én, a velem egy háztartásban élő barátnőmmel együtt. Előtte természetesen utánanéztem, hogy mennyi idő múlva jön meg, elvileg 14 napon belül meg kell küldeniük. Barátnőmé szept. 9-én annak rendje és módja szerint megérkezett, az enyém nem. Telefon a nyilvántartóba, azt mondták, hogy szept. 7-én postára adták. Telefon a postára, hozzájuk nem érkezett meg, várjak még. Vártam, semmi. Ma újabb telefon a postára, még mindig nem tudnak róla. Telefon a nyilvántartóba, kérdem mit lehet tenni, merhogy sürgősen kell nekem. Aszondja az ügyintéző, hogy menjek be személyesen, fizessem ki újra a 2000 Ft-ot, és másnap menjek vissza a kész erkölcsiért. Mondom erre, hogy én egyszer már fizettem ezért, és nem érzem úgy, hogy az én hibámból veszett el. Válasz: ezt a postán kérjem számon.

A kérdésem az, hogy meg tudom-e fizettetni a káromat a postával. Természetesen nem fogok 2000 Ft-ért pereskedni, de ennek a lehetőségnek a tudata már boldoggá tenne... :-))))) Amúgy sztem a válasz nem, de én nem is arról vagyok híres, hogy különösebben otthonosan mozognék a civilisztikában...