Tamás Creative Commons License 2004.09.15 0 0 2386

Oszt a miniszterelnöki jogviszonyra mióta is vonatkozik az Mt. vagy a jogviszony keletkezése és megszűnése tekintetében akár a Ktv???

 

Én ilyet nem mondtam, csak egy jogtechnikai kérdésre voltam bátor rámutatni...

 

Az alkotmányból semmiféle részletszabályozás nem hiányzik.

 

Az Alkotmány által leírt szabály nem egyértelmű. A tartalmát legfeljebb teleologikus vagy logikai értelmezéssel tudjuk megállapítani, de ugyanezzel, vagy mondjuk rendszertani értelmezéssel más következtetésre is juthatunk.

 

Nem is lenne még ezzel a törvénnyel sem baj, ha - ahogy kisbéres nyilatkozta a sajtónak - a törvényben az lenne, hogy legfeljebb 30 napos határidővel mondhat le.

 

Az miért lenne jobb? Ha lefogadjuk a Te álláspontodat, azaz hogy a miniszterelnök lemondásával AZONNAL megszűnik a kormány megbizatása, akkor a miniszterelnök maga milyen alapon "adhat magának" plusz legfeljebb 30 napot?

 

Az az alapelv, hogy az alkotmányos norma minden esetben további alacsonyabb rangú értelmező és végrehajtási szabályok áttételén keresztül érvényesül, a múlté. Az alkotmány normái ugyanúgy közvetlenül alkalmazhatóak.

 

Nana. Akkor létrehozhatok nyíltan náci pártot? Az Alkotmány nem tiltja, a törvények tiltják. Ha nevelésnek hívom, azt csinálok a gyerekemmel, amit akarok? Az Alkotmány nem tiltja, a törvények tiltják. Az Alkotmány azt mondja, hogy "Az egyenlő munkáért mindenkinek, bármilyen megkülönböztetés nélkül, egyenlő bérhez van joga." Erre hivatkozva beperelhetem a melóhelyemet, ha kisebb a fizum, mint a szomszéd irodában ülő léhűtőnek? Egyetemi előadásokon nevelhetem nyíltan kommunista eszmékre a hallgató ifjúságot? Az Alkotmány nem tiltja... stb. stb. Folytathatnám...

 

Az alkotmány azt mondja, hogy a kormány megbízatása a miniszterelnök lemondásával megszűnik. A törvény meg azt mondja: csak harminc nap elteltével szűnik meg. Medgyessy ráadásul másnapi hatállyal mondott le.

 

Az Alkotmány megmondja, hogy mit, a részletszabályok megmondják, hogyan. Mint a fenti esetekben.

 

Itt bizony azóta is alkotmányellenes helyzet áll fenn.

 

Egymásnak talán ellentmondó, pontosabban egymásnak ellentmondónak tűnő szabályok vannak, hogy ez alkotmányellenes-e, azt majd az AB megmondja.

Előzmény: pernahajder (2380)