Hát akkor sajna nem tudok érdemben tanácsot adni. A te választásod, hogy szeded a bogyókat és eszel bármit v. odafigyelsz magadra és akkkor lehet, hogy nem kell bogyókt szedni. Azért hosszútávon májgyógyszert szedni, nem biztos, hogy a legtutibb. A vashiányra meg nemcsak a hús jó!:) Itt egy link, bár ez egy vega oldal, nem biztos, hogy mindenki jónéven veszi (biológus írta nem sámán:):
http://www.vegetarianus.hu/ujsagok/veghirl/26/vasii.html
Ha meg már a konkrét kajákról van szó, akkor tudom ajánlani a lentebb már írt szejtánt. Ha kirántjátok valami fűszeres bundában esetleg pörköltnek, wokban sütve nagyon finom. Több húsevő barátomnak is izlett. Egy konkrétabb recept, káposztás sztrapacska. Sztrapacska szokott módon, de lehetőleg teljes kiörlésü lisztből készítve. Káposzta lereszelve, olajon megdinsztelve (kis hagymával) sóval, borssal izesíteni. (A delikát és hasonló ízfokozóval tuningolt füszerkeverék felejtős. Van helyette só és műanyag nélküli, ua. izben!) Sztrapacskára rá, majd füstölt tofut apróra vágni és mint a tepertőt olajon megfuttatni (esetleg ebbe is mehet hagyma) majd rádob az egész tetejére. (A piritott füstölt tofunak az íze félelmetesen hasonlít a pirított füstölt szalonna kockákra.) Végén hangyányi joghurt mehet rá. Nagyon kirá'!
A másik, ha valaki nagyon vágyik a "zsír" ízére, akkor kapható pálmazsír (cimkén Növényi Zsír) sült zsír és asszem libazsír ízben. Hát ennek is félelmetesen olyan íze van mint a disznózsírnak. Tesóm nem volt hajlandó mgenni, mert hasonlóak az ízek és a zsír ízét nem bírja. (Nagyon üzletekben szokott lenne a natur/bio kaják között)
Szóját egyébként én csak szójatej és tofu formában eszek, az extrudált szójatermékek szerintem is borzalmasak....
Másik recipé a rakott krumpli zöldségekkel és gabonaszalámival. Krumpli szokott módon, csak kicsit előrepárolt zöldségek (cukkini, gomba, répa, padlizsán....) és sajt (koleszterindiétánál 20%nál kisebb zsírtartalmú pl.: mozzarella, egyéb esetben valami fincsi kecske is mehet) + persze a gabonaszalámi (nagyobb áruházakban kapható, vega/bioboltokban is). Nem koleszterin diétánál mehet bele a tojás. (koleszterin diétánál a főtt tojásból ki kell venni a sárgáját és csak a fehérjét belerakni esetleg. Koleszterin a sárgájában van)Összepakol, végén tejföl helyett joghurt és kevés sajt majd mehet a sütőbe. A joghurt nem fogja elsavanyítani! Nagyon finom, bár nekem a gabonakolbi nem jön be, mert turistaszalámi íze van:(
Félreértés ne essék, senkire nem akarom tukmálni a vegi kajázást, mindenki azt eszik amit kíván, saját ügye. De sok esetben segít a húsevés csökkentése. Nekem nagyon bejött, ha valaki nem hiszi, küldöm a leleteimet:) Na mára tényleg elég lesz belőlem....