Mijo Creative Commons License 2004.09.03 0 0 420

 

"Szponzorált receptek

Orvosokat jelentett fel az egészségpénztár

 

Népszabadság • Danó Anna • 2004. szeptember 3.

 

A gyártótól havonta több tízezertől százezer forintig terjedő összeget kaptak orvosok vérnyomáscsökkentők, vérzsíroldók felírásáért. A történtek miatt feljelentést tett az egészségbiztosító főigazgatója.

Több tucat orvos, két kórház, gyógyszergyártó s az egészségbiztosító megyei hivatalainak informatikusai is érintettek abban az ügyben, amely miatt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója a napokban tett feljelentést az Országos Rendőr-főkapitányságon, a hozzá érkezett bejelentés alapján. Egy évente mintegy 600 millió forgalmú cég házi- és szakorvosokat, valamint vezető kórházi kardiológusokat "szponzorált", ha az ő szív- és keringési betegségeket gyógyító készítményeit írták fel. Lapunk úgy tudja, a felírásért az orvosság fajtájától függően - akármilyen különös is - a termék árával azonos összeget fizettek. A forgalmazó megbízási szerződést kötött az orvossal, aki aztán előadás megtartásáról, konzultációról, adatszolgáltatásról, piackutatásról állított ki számlát. Voltak, akik a pénz egy részét vásárlási utalvány formájában kapták meg. A "nagyfelíróknak" extra juttatásként a kettő-négyezer forintos dobozdíjat további ezer forinttal egészítették ki.

A vesztegetők az egészségbiztosítótól eltulajdonított adatok alapján ellenőrizték, hogy az orvos valóban felírta-e a forgalmazónak elszámolt mennyiséget. Emellett az orvoslátogatók és az orvosok is rendszeresen készítettek kimutatásokat arról, hogy az adott területen mennyi készítmény fogyott. Előfordult olyan is, hogy a doktor a felírt mennyiség igazolására betegek ambulánslapját, kórházi zárójelentését vagy a vénymásolatát is eljuttatta a gyógyszercég vezetőinek. Az adatok elemzése után kiválasztott orvossal az orvoslátogató kötött szerződést a "szponzorációra". A cég emberei arra is figyelmeztették a programban részt vevőket, hogy az utalványokat lehetőleg ne szerepeltessék adóbevallásukban, mert az a későbbiekben problémát okozhat.

Az úgynevezett Added Boxes Projekt (a cégvezető saját invesztíciója) nevű programban a két állami szívgyógyászati centrum neves kardiológusai is részt vettek. Az intézményekből rendszeresen "kijutottak" a betegek nevét, lakcímét, a pontos terápiát is tartalmazó adatok.

Hasonló ügyben az egészségbiztosító tavaly már tett feljelentést a rendőrségen, a Fővárosi Főügyészség azonban bizonyítékok hiányában megszüntette az eljárást. Bejelentés érkezett arról is, hogy a hivatal egyik informatikusa négymillió forintot kért az orvosok vényírási adataiért. Az orvosok "gyúrását", azaz vényírási szokásainak ily módon való befolyásolását jogszabály tiltja."