HondaVuk Creative Commons License 2004.09.03 0 0 7

Nem akarlak elkeseríteni, de így nem fog menni a dolog. A térerősség mérésével biztos nem fogsz tudni tájékozódni, mert az nem elég pontos. A fáziseltolódás mérése viszont nem egyszerű, ahhoz fejleszteni kellene és elég drága mulatság lenne. Régen egy fejlesztő cégnél dolgoztam és benzinszintmérőt fejlesztettek mellettem, ami szintén hasonló elven működött (radarsugarakat bocsátott ki, amik aztán visszaverődtek és a fáziseltolódásból ki lehetett számítani a megtett utat).

 

Dolgozhatnál ultrahanggal, annak a terjedési sebessége és a fáziseltolódás már mérhető egyszerű eszközökkel is. A gond ott az, hogy azért ehhez is fejleszteni kell, ez nem olyan egyszerű, hogy rádugom, azt megy. Ráadásul a verődések miatt pontatlan is lehet.

 

Szerintem van azonban egy relatíve egyszerű megoldás, amihez nem kell hardvert tervezni. A pontosságát nem tudom a dolognak, de szvsz. működne. Kellene hozzá egy kamera, meg néhány nagy fényerejű LED (lehet infra kamera és infra led is). Helyezz el referencia pontokon LED-eket, majd a kamera képén be kell azonosítani a pontokat és megnézni, hogy mekkora a két pont távolsága (pixelekben). A két pont távolságából (és abból, hogy tudod, hogy milyen messze vannak egymástól a valóságban) már kiszámolható, hogy milyen messze vagy. Persze csak akkor, ha a két pont által meghatrározott szakasz felezőmerőlegesén (illetve annak síkján) vagy. Ha nem, akkor nem működik a dolog. De ha egy egyenes mentén mozogsz, akkor igen.

 

Ha térben akarsz mozogni, akkor talán azt lehet csinálni, hogy nem egy-egy LED-et helyezel el egy pontban, hanem egy-egy LED csoportot. Például, ha egymás fölé mondjuk 1 méter távolságban helyezel el a két (vagy több) LED-et, akkor tudsz távolságot mérni az adott oszloptól. Ha van több referencia helyed a látómezőben, akkor több ponttól is tudsz távolságot mérni, amivel meg tudod határozni a helyzetedet. De ehhez egy udvarban nagyon sok referencia pont kellene. Ráadásul tudni kellene, hogy éppen melyik referencia pontot látod.