Boldogherceg Creative Commons License 2004.08.31 0 0 376
Köszöntelek Benneteket !

 

Az idős prof a százlábú viselkedését tanulmányozza.

Kitépi 10 lábát, szól neki;

 -Százlábú fuss! - a százlábú fut.

Bejegyzés: Ha a százlábúnak kitépjük 10 lábát, tovább fut.

Kitépi újabb10 lábát, szól neki;

 -százlábú fuss! - a százlábú fut.

Bejegyzés: Ha a százlábúnak kitépjük 20 lábát, tovább fut….

… Végül kitépi az utolsó lábát, szól neki;

 -százlábú fuss! - a százlábú nem fut.

Bejegyzés: Ha a százlábúnak kitépjük 100 lábát, a százlábú megsüketül.

Nem szeretnék messzemenő következtetéseket levonni, de leírom a tapasztalataimat:

 

Édesapám vasöntő volt és nagyon bölcs ember, minden télen néhány deci denaturált szeszt öntött a Pannónia tankjába. A karburátor alatti vízzsákban ugyanis összegyűlt a víz és befagyva nem engedte elindulni a mocit. Ezt elkerülendő használta a denszeszt( a denaturált szesz elegyedve a benzinnel, oldatot képezve a vízzel megoldotta a problémát). A motort nem tette tönkre.

 

Olaszországban reménytkeltő kísérleteket folytatnak az ipari kazánok tüzelőolaját emulzióval hígítani, csökkentve a lánghőmérsékletet, és ezáltal a káros nitrogén oxidok képződését igyekeznek visszaszorítani.

 

Kereskedelmi forgalomban kapható benzináron kiváló emulzióképző, amit motorblokk mosásra használunk (én a permetezőszerbe szoktam keverni egy keveset). Néhány deci volt csak otthon, ezért a kísérletem rövidre sikerült. A Simson kertitraktort beindítottam. Üzemelt. A brigéciolba öntöttem néhány csepp hajtóműolajat(nem volt otthon AROL 2T és mégiscsak kétütemű a Simson). A benzinvezeték helyére bekötöttem a brigéciolt, a motort beindítottam, minden további nélkül üzemelt (egy kicsit büdösebb volt a füstje, mint eddig). Megpróbáltam a csapon beleengedni egy kis vizet a brigéciolba, fehér csapadék képződött. Alapos rázogatással ez a csapadék feloldődott, újra átlátszóan víztiszta lett. Újabb indítás, a motor üzemelt. Újabb csapvizet öntöttem az emulzióba de egy sűrű trutymó lett belőle, amit már nem volt szívem beleönteni a mociba és itt vége a kísérletnek. Valószínűleg esővizet kellett volna használnom, pontosan mérni a víz mennyiségét, vagy nem kellett volna olajat tenni bele? stb . … talán majd legközelebb.

A Bejegyzés műszaki tartalmát Rátok bízom J