Fefe:
Nemharagszom meg erte:)Elmondtad a velemenyed,en is az enyem.
Azthiszem eleget tanultam relativitaselmeletet,kvantumfizikat,stb. ugyhogy nincs szuksegem ujra atolvasni oket.
Viszont azert legyszi ird le,mik azok a dolgok amiket irtozatosan felreertek!
Talan megtudom magyarazni, koszi..
dhcp:
" "Ez egyben azt is jelenti,hogy ha barmi bekerul oda,az nagyobb sebesseggel fog mozogni mint a fenysebesseg? "
Nem tudom neked miert jelenti azt, kifejtheted bovebben."
Csupan arra gondoltam,hogyha mar a szokesi sebessegnek is egyenlonek, vagy nagyobbnak kell lennie mint "c", akkor vajon mekkora lehet a gravitacios sebesseg? Tulajdonkeppen ez furcsa osszehasonlitas,mert a gravitacios ero gyorsulo mozgast valt ki. Ha osszehasonlitjuk a Föld-del: ~10m/sec2 grav.gyors -> ~11,2km/sec szokesi sebesseg. A fekete lyuknal ~300ezer km/sec a szokesi sebesseg (vagyis =c). Akkor ehhez mekkora gravitacios gyorsulas tartozik? Es az mekkora sebesseget kepes letrehozni? Ebbol felteteleztem hogy nagyobb lehet mint a fenysebesseg...ha mar a feny sem kepes kilepni onnan.
Viszont most az jutott eszembe,hogy mivan akkor ha megis lelassul a fenynek a sebessege? Vagyis a kulvilag szamara, ahogy irtad. Akkor az is ertheto,hogy igy energiat veszit vele,amit aztan a fekete lyuk "felemeszt" es gammasugarzas formajaban "kibocsajt".