kose Creative Commons License 2004.08.27 0 0 309

Üdv!

Hamár a hamis-nem hamis ill. eredeti-nem eredeti témánál tartunk érdekelne a véleményetek. Itt az oldalon egy régebbi írásban előjött a nyilas-keresztes felülbélyegzés. Valódi vagy nem, a mai napig nem tudják a szakemberek sem. Mostanság is előkerült - úgymond tuti hagyatékból - pár darab, az eladó szerint 15-20 ezer/db, ja és GARANCIA NÉLKÜL!!!!

Ami a kérdés lenne igazából. Több helyen kétségbe vonják a sarló-kalapácsos ellenjegyes 1 és 2 pengősök eredetiségét. Az indok hasonló, nincs írásos, történelmi nyoma a kiadásnak, csak valami homályos elbeszélésből ismert. Ettől függetlenül több katalógus is megemlíti. (pl.Numizmatikai Zsebkönyv I.1926-2003) Na akkor most van vagy nincs?

Ami igazán elgondolkodtató ezekkel a pengőkkel kapcsolatban: miért csak a legértéktelenebb 1-2 pengőket verték felül, az 5-ösöket miért nem? Legalább is ezideig egyetlen ilyennel sem találkoztunk. (hacsak most nem kap valaki farkasszemet és gyorsan csinál, mondjuk Kínában (sic!)

A pénzforgalom ellenőrzése lett volna a cél? Kétséges. Azt sem tudom igazán feltételezni, hogy az egyszerű polgár minden baj nélkül el merte fogadni ezeket a felülvert érmeket. PL. egy egyszerű rutinellenőrzés során a csendőr, rendőr vagy akárki talál a polgárnál egy ilyet. Brrr, még belegondolni is borzasztó!

Aztán ott vannak még a papírpénzek. Hiteles partizán felülbélyegzés ugyanolyan , mint a nyilaskeresztes, tehát csak magán létezik. Természetesen addig, amíg az ellenkezőjét be nem bizonyítják. :-)

Várom az észrevérteleket!