bojár Creative Commons License 2004.08.27 0 0 110565

Még egy ügy...

"Fokozódik az athéni magyar küldöttséget érintő doppingbotrány. Miután a diszkoszvető Fazekas Róbert aranyát elvették és a súlyemelő Kovács Zoltánt kizártak, mert nem produkáltak elegendő mintát, pénteken robbant az újabb bomba: athéni információink szerint kedden a 105 kg-os súlycsoportban ezüstérmes Gyurkovics Ferenc anabolikus szteroidok használata miatt bukott meg a doppingvizsgálaton megbukott a doppingteszten, ezért megfosztják érmétől. A hírt a Magyar Súlyemelő-szövetség elnöke, és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tagja, Aján Tamás is megerősítette. Információnkat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság részéről egyelőre nem kívánták megerősíteni, mondván nincs hivatalos tudomásuk az ügyről. Dolovai Tamás, a magyar szövetség elnöke kijelentette: kérni fogják, hogy a B-próbát ne a WADA végezze el, hanem egy független testület.
Sajnos valószínűleg a kajakosok sikere után is csak négy aranyérme van Magyarországnak, mivel Gyurkovicshoz, és Fazekashoz hasonlóan Annus Adriántól is elvehetik érmét.
Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke egy rádiónyilatkozatban elmondta: "Annusnak péntek délig kell mintát produkálnia, különben a NOB elveszi aranyérmét."
Annus, a kizárt Fazekas Róbert klubtársaként került gyanúba, miután a WADA kiemelten kezeli az ilyen jellegű kapcsolatokat.

A Mobilpress értesülései szerint Annus tisztában van vele, hogy a WADA emberei Szombathelyen vannak, hogy újabb mintát vegyenek tőle, ám ő erre nem hajlandó. Ezt a sportoló edzője, Vida József is megerősítette. Annus nincs a lakásán, semmilyen hívásra nem reagál, senkivel nem kíván talákozni. Dr. Pikó Károly, az atléta orvosa, és Köpf Károly a magyar olimpiai csapat helyettes-vezetője is próbálták meggyőzni Annust, hogy mégis adjon mintát, ám nem jártak sikerrel, így a NOB elveszi tőle a kalapácsvetésben megszerzett aranyérmet.