Indián Creative Commons License 2004.08.26 0 0 1
  • Ha rosszmájú lennék, azon kezdenék morfondírozni, meg kéne vakarni a törvénymódosító környezetét, mert valami nagy csalás van előkészületben.

Különösen az a tény erősíti ezt az érzést, hogy még a ködös, homályos jövőben csatlakozhatunk az eurozónához, arról mem is beszélve, hogy a Junióban sincs egységes szabályozás e téren, tehát egy amolyan lokális - banánköztársaságra hajazó, de azért mégis uniótag - adóparadicsomot készítenek elő az alsó értékhatár nélkül korlátolt felelősséggel.

  • Hogy jelenik ez meg könyvelésileg az apportálónál?

Ez sem nagy varázslat... a jelenlegi szabályozás:

  • GT. 12. § (1) A gazdasági társaság alapításához valamennyi tag (részvényes) vagyoni hozzájárulása szükséges. A tagok (részvényesek) vagyoni hozzájárulása pénzbeli hozzájárulásból (pénzbetétből), illetve a tagok (részvényesek) által a gazdasági társaság tulajdonába adott nem pénzbeli hozzájárulásból (nem pénzbeli betétből) áll. (4)
    [...]
    A nem pénzbeli hozzájárulást szolgáltató tag (részvényes) a hozzájárulás szolgáltatásától számított öt éven át helytállni tartozik a gazdasági társaságnak azért, hogy a társasági szerződésben (alapító okiratban, alapszabályban) megjelölt érték nem haladja meg a nem pénzbeli hozzájárulásnak a szolgáltatás idején fennálló értékét.

Tehát öt éven belül, ha tönkremegy az apportált cég, az üzletrészei semmit nem érnek, akkó' eccerű a helyzet: valami módon kompenzálni köll. Ha viszont 5 éven túl, nos, akkó' bakfitty... nem oszt nem szoroz. Ismét a jelenlegi szabályozást idézem:

  • GT. 61. § (1) Ha a gazdasági társaság a számviteli törvény szerint készített beszámolójának adatai alapján egymást követő két évben nem rendelkezik a társasági formájára kötelezően előírt jegyzett tőkének megfelelő összegű saját tőkével és a társaság tagjai (részvényesei) a második év számviteli törvény szerinti beszámolójának elfogadásától számított három hónapon belül a szükséges saját tőke biztosításáról nem gondoskodnak, a gazdasági társaság köteles elhatározni más gazdasági társasággá való átalakulását.

    (2) Az átalakulás során olyan társasági formát kell választani, amely esetében a törvény a jegyzett tőke legkisebb összegét nem határozza meg, vagy az olyan mértékű, amelynek a gazdasági társaság az átalakulással eleget tud tenni.

Ez az igazán mókás... Ha mexűnik a kötelezően előírt minimum, akkó, a csődeljárás kezdete előtt egy nappal beapportálom a cég üzletrészét egy másik cégbe, méghozzá névértéken, és semmi sem fog történni azonkívűl, hogy egy kanyit sem érő cégből, lett egy szép kövérre hízlalt alibicég - új névvel, tartozás nélkül, végrahajthatatlanul.

 

 

Előzmény: HAME (0)