LvT Creative Commons License 2004.08.24 0 0 2
Kedves wrí!

Nem nyelvész, kókler. Igen "mély" ismeretekről tanúskodik pl. ez az állítása: "Yiddish is older than German" 'a jiddis is régebbi mint német'*. Erről eszembe jut a "Néhány adalék az eszperantó ókorkutatáshoz" c. írás (vö. http://www.eszperanto.hu/egyeb/eredet.htm). Csak míg ez utóbbi írója humoreszknek szánta a dolgot, Nyland ugyanezt komolyan be akarja adni nekünk.

A módszerét egyébként sokan használják: tarts meg egy-két hangot a szavak elejéből, adj hozzájuk más hangokat teszés szerint, hogy éppen az jöjjön ki, amit bizonyítani akarsz. Persze így a Gizike meg a gőzeke éppen egymás rokonszavai lesznek.

A dolognak csak egy buktatója van, hogy előbb kell megállapítanod a nyelvekről, hogy rokonok, és csak utána tudom ehhez a koncepciódhoz hozzágenerálni a szófaragásokat. De Nyland még ennél is tovább ment: egy nyelvet is feltalált magának. Az, hoyg ennek semmi, nyoma, az nem akadály, hogy levezesse belőle a baszkot (no meg az ajnut, meg a dravida nyelveket; melyek közt, valljuk meg semmi specifikus kapcsolat nincsen).

(* A jiddish XII. sz.-i középfelnémet nyelvjárásokból vált ki és lett önálló nyelv.)
Előzmény: wrí (-)