Első Polgár Creative Commons License 2004.08.16 0 0 1176
Igen, a juan elengedese csak egy icipict segitett volna, utana gondolkoztam.
Az igazi problema inkabb az, hogy amikor 2001ben a piaci alapu amerikai tokejavak exportja kezdett kifujni ( dot com lufi), akkor a beindult egyensulyi folyamatokba Bush beleszolt az adocsokkentesei programjaval. Mestersegesen keltett keresletet Amerikaban es mestersegesen keltett kinalatot tokejavakra.
Ha megnezzuk az amerikai tokemerleget, lathato, hogy a kormanyzati papirok pozicioja 97 ota neha netto visszaaramlas, neha netto kiaramlas, de alacsony volumenben (+-30 mrd $), azonban a 2002-2003-as evben iszonyatosan felfuvodik ( 190 illetve 300 mrd korul), gyakorlatilag atveszi a piaci alapu tokebearamlas szerepet a tozsdei reszvenyektol.
(Bar az adatok nagyon megbizhatatlanok, mert a statistical discrepancy 10 millard dollaros nagysagrendu.)
Tehat ahogy a 90-es evek euforiaja kifujt, Bush szepen eladosodasbol fedezte 2002-2003-as recovery-t. Ez nem sokkal kulonbozik a kozonseges penzgyartastol.
Ennek kovetkezmenye a dollar esese, es vilagmeretu inflacio. Az inflacios nyomas pedig a legkeresettebb cikknel jelentkezik -> olajaramelekedes.
A helyzet hasonlo a 90-es evek kozepenek Magyarorszagahoz. Ikerdeficit. A problema az, hogy az USA nem alkalmazhat olyan egyszeru modszereket, mint a deviza leertekeles, mert az a dollar vilagpenz volta miatt nem mukodik.
Az egyetlen megoldas a szigoru fiskalis politika lenne( es kereskedelmi haboru a tavol kelet ellen), vallalva az ezaltal biztosan bekovetkezo recessziot. ( egy Ronald Reagan vagy egy Margaret Thatcher)

Mindezen problemakban ( USA tulfogyasztas) azonban az olaj csak egy reszproblema.
A dinamikusan novekvo olaj vilagkeresletre kezenfekvo megoldas az iraki olajtermeles felfuttatasa. Ezert velemenyem szerint 2005ben be fog kovtkezni az iraki helyzet rendezese, mert az osszes nagy es kozephatalom Iran es Oroszorszag kivetelevel erdekelt lesz abban, hogy Irakban csend rend es hullaszag legyen es follyon az olaj.
Ha Bush gyoz, akkor ez ugy lesz megvalositva, hogy szetbombaznak mindent, ha Kerry gyoz, akkor meg ugy lesz megvalositva, hogy ad a Franciaknak Oroszoknak, Kinaiaknak 10-10%ot az iraki olajbizniszbol, akik ezert elegendo tamogast + nyomasgyakorlast adnak a lazadas lecsillapitasara.
Előzmény: Törölt nick (1168)