kertbaraat Creative Commons License 2004.08.13 0 0 363

Pedig milyen hasznos volt ott kinn a szavannán a kutya mint segítőtárs, jelzett ha valaki közeledett a tábor felé.

Életmentő volt.

Manapság már nem ennyire életbevágó kutyát tartani de a barátság megmaradt.

Szerencsétlen kutyák meg szerintem sokszor azért ugatnak olyan vadul mert sokszor ez az egyetlen szórakozása annak az állatnak amelyik egy kis területre bezárva él.

Mert sokan megveszik a kutyát, kirakják az udvarra és kész.

Nem mindenkinek van ideje a kutyával foglalkozni a kutyát tanítani.

Szerintem ezek a kutyák is azért ilyen csahosak.

Mert az a kutya amelyikkel foglalkozik a gazdája vagy neveli az biztos nem őrjöng egész este minden kis zajra órákig ugatván.

Hanem ha rászól a gazdája akkor abbahagyja

A mi kutyánk is akit megőrzésre kaptunk ahogyan egyre többet foglalkozunk vele egyre inkább szelidül és már ha például kiszökik akkor sem csavarog órákig mint régebben hanem tíz perc után hazajön.

De volt problémánk ezzel a kutyával is bőven mire megszelidült és lenyugodott.

Vagycsak megszokta, hogy ebbe az udvarba van az ő területe kijelölve, mert előtte az előző helyén sokszor elcsavargott.

Most pedig megtanulta magának az új feladatait, hogy ezt a kis udvart őrizze.

lelkiismeretesen őrzi is és ugatja a ház előtt elhaladókat.

Már nem is olyan vadul mint régebben.

Szóvalnevelhető a kutya és mindig  a kutyatartó felelőssége, hogy megfelelően tartsa és nevelje a kutyáját.

De aki vesz két óriási dogot és láncon tartja egész nap és  este kiengedi, hogy őrizze a házat, sokszor átlagos vagyontárgyakat és értékeket őriztetnek ilyen kutyákkal.

Mert minek egy átlag falusi házhoz a legvadabb örzőkutya?

Mégis láttam már ilyet.

Manapság pedig még egyre problémásabb kutyát tartani, főleg a városban, egyrészt idő sincs vele foglalkozni.

Másrészt ahogyan egyre iparosodottabb és technikai a környezetünk egyre inkább nem illik már bele a kutya.

Már az ugatás-jelzés egy átlag házörző kutyánál nem olyan érték.

Mert nem az egész horda életét menti meg hanem maximum a színestévét a betörőktől.

Mert ha egy tanyán laksz a puszta közepén bizony hálás vagy a kutyádnak ha jelzi valaki jár arrafele.

De ha egy olyan utcában ahol minden háznál két kutya őrjöng ha arra mennek haza az iskolásgyerekek akkor nem igazán értékeled a kutyák viselkedését.