ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.08.13 0 0 1158

A Magyar Hírlap véleménye a Kovács poziciójáról nem túl hízelgő.  Ha igaz amit írnak, mármint az, hogy a teljes költségvetés 0,3%-ával gazdálkodhat, és ezzel éppenséggel nem új energiaforrásokat kéne előállítani, hanem régi atomerőműveket bezárni... nos akkor találó volt elöző megállapításom: ez egy "nesze semmi, fogd meg jól" :))

 

 

http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=86825 
 
Ha kell egy kis energia 

MH-álláspont

 

"Jó pozíció" - így a szabad demokraták, akik szerint talán éppen Kovács László lesz az, aki megtalálja majd a fogyatkozó energiaforrások pótlásának módját. "Egyike a legfontosabb posztoknak, kitüntetésszámba megy, a magyar energiapolitika elismerése" - így a szocialisták.

Szép próbálkozások, de nem.

Sajnos nem.

Kovács Lászlónak az Európai Unió új Bizottságában az egyik legsúlytalanabb, legjelentéktelenebb tárca jutott. Az energetikai biztos a teljes költségvetésnek cirka három ezrelékével(!) diszponál, bár így legalább nem lehet majd ráfogni, hogy miatta pazarol az Unió. Az energetikai biztosi poszt olyannyira nem fontos, hogy a Bizottság eddig gond nélkül megvolt nélküle. Az egyetlen biztos, aki alá nem tartozik teljes főigazgatóság. Ha párhuzamba állítjuk a Bizottságot és a magyar kabinetet, akkor az ottani energetikai tárca az itteni informatikai minisztérium.

Kovács brüsszeli posztja nemcsak a kormányoldal nyilatkozóit hozta nehéz helyzetbe, akiknek meg kell szépíteniük a nehezen csinosíthatót, hanem az újságírókat is, akiknek ki kellett deríteniük, mit csinál az energetikai ügyekért felelős biztos.

Fő feladata: bezárni egy litván atomerőművet. Továbbá nyilatkozhat, ha felrobban valahol egy másik erőmű, ami azért kétes szereplési lehetőség. A Bizottság Uri Gellerjeként kutathat újabb energiaforrások után. Tárgyalhat az oroszokkal. Gyűjthet tüzifát - megújuló energia, ugye. Fennmaradó tömérdek szabadidejében pedig lekapcsolhatja a brüsszeli székházban a többi biztos által égve hagyott lámpákat, ha van rá energiája.

A helyzet persze nem csak Kovácsnak kínos - ha megemészti, kényelmesen ellesz öt záróévet a pályán -, hanem Medgyessy Péter kormányfőnek is, hiába gratulált. Lehet ugyanis, hogy Balázs Péter nem tarthatta volna meg addigi posztját, a regionális biztosit - hoppá! egy valóban nagyon fontos tisztség -, de ezt már soha nem tudjuk meg. És így nem is lehet megcáfolni majd azokat a vádakat, hogy bezzeg Balázzsal sikerült volna.

Kovácsnak meg marad Vilnius, ami bizony megint bukásgyanús irány.

Előzmény: csagal (1151)