ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.08.12 0 0 1139

 
http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=44237 

A tulajdonosok is elhagynák a süllyedő hajót? (Jukosz)

2004.08.12 08:45

 

Míg korábban reménykedtek a megoldásban, ma már nem akarnak további feleslegesnek ítélt kockázatot vállalni a Jukosz meghatározó tulajdonosai: a legnagyobb részvényesnek számító Menatap Holding tegnap, az RTS zárása után fizetésképtelenségre hivatkozva felmondási joggal élt egy 1.6 mrd dolláros, a Societe Generale által kezelt, tavaly szeptemberi exporthitel-megállapodás kapcsán.

Július elején már bekövetkezett egy hasnló lépés: 1 mrd dolláros exporthitelt vont vissza egy nyugat-európai bankkonzorcium.

Az események döntően növelik a csőd mielőbbi bekövetkezésének esélyét: a MICEX parkettjén 14%-os zuhanással 98 rubelig zuhant a részvények árfolyama.


Az adócsalási botrány kirobbanása után Hodorkovszkij még bízott az állammal történő megegyezésben, ennek ellenére - önmagát némiképp kibiztosítva - folyamatosan vonta ki a befolyó pénzösszegeket a Jukosz bankszámláiról. Erre legalkalmasabbnak a leányvállalatok számára nyújtott hosszú távú hitelek tűntek, amellyel egyes becslések szerint szűk egy év alatt több mint 6 mrd dollárt sikerült biztonságba helyeznie.

Mára világossá vált, hogy a politikai ambíciókkal rendelkező, dúsgazdag üzletembernek hiba volt bíznia az egyezkedés lehetőségében (és szarvashiba lenne további dollármilliárdokat feláldoznia az olajkonszern megmentése érdekében).

Ha a Jukosz tavaly csődvédelemhez folyamodik, akkor - egy kevésbé kiélezett, jogerős bírósági döntések előtti helyzetben - a jogszabályok értelmében az elsőbbségi hitelezőnek számító Menatep révén Lebegyev és Hodorkovszkij az adóhátralékok törlesztése után talán megőrizhette volna befolyását az orosz olajipar óriása felett, elkerülve annak feldarabolását.