Tibbe Creative Commons License 2004.08.11 0 0 64
Kőkorszaki trágyasör

London,(MTI-Panoráma) - Még a legsörisszább ember is vélhetően habozna, hogy azonnal felhajtsa a legújabb skót sört - amely a legrégebbi. A kőkorszakinak mondott recept szerint főzött nedű ugyanis trágyaízesítésű, állati ürüléket tartalmaz - bár nem csak azt.

A trágyasör azoknak a történészeknek köszönhető, akik felfedeztek egy ötezer éves kocsmát és - szerintük - sörfőzdét. Merryn Dineley, a Manchester Egyetem történésze és a trágyás sör legfőbb kifőzője a The Observer című brit lapnak elmondta, hogy a fellelt leletek alapján az "őssört" agyagedényekben főzték és levét megsütött állati ürülékdarabokkal "aromásították". Dineley professzor segítőtársakkal rekonstruálta a korabeli italt, és bele is kóstolt. Szerinte meglehetősen kellemes ízű, ezért aztán az őssörből eladásra is főztek. Hogy mennyire kapós, arra nem tért ki a hír.