magnum56 Creative Commons License 2004.08.11 0 0 1590

Kedves vrobee !

 

"Melledumalsz ezerrel. Iszonyu hulyenek nezel, vagy szorult lehet a helyzeted."

 

Szó sincs arról, hogy iszonyú hülyének néznélek. Egyszerűen csak elvakult vagy, aki már az autó működésében is a relativitáselméletet véli felfedezni.

 

"Van benne egy fogalom, hogy inerciarendszer. Szerinted ilyen nincs, ezert nem jo az elmelet, azaz nem mukodik."

Le vagy maradva ezzel az inerciarendszerrel. Ezen Einstei már régen túl lépett. Rájött, hogy nincs értelme kiemelni az inerciarendszereket a többi rendszer közül, hiszen valójában minden rendszer egyenértékű (altrel). Meg aztán egyébként sem lehet megmondani, hogy melyik a valódi inerciarendszer.

 

A relativitáselmélet nem ezért rossz. Hanem azért mert homályos és zavaros. Kezdjük az elején!

 

A relativitáselméletnek már az elnevezése sem igaz.

 

Ha emlékszel a fizika tanulményaidra, akkor ott kétféle mozgást tanítottak.

 

    - testek helyváltoztatását  (mechanikus mozgások)

    - tovaterjedő hatásokat  (hullámmozgások)

 

A Galilei-féle relativitási elv szerint ezek egytől egyig viszonyított mogások (relatívak). Einstein szerint azonban a fényterjedés NEM relatív mozgás. Nem kell semmihez viszonyítani, mert BÁRMIHEZ képest, mindig 300 000 Km/s a sebessége.

 

A relativitáselméletben éppen az az újdonság, hogy a fénysebességet nem tekinti relatívnak, ellentétben a korábbi időkkel, ahol minden morgást relatívnak tartottak.

 

Ebből az következik, hogy a relativitáselméletnek nem az a lényege, hogy minden mozgás relatív, hanem éppen az, hogy a fénysebesség NEM RELATÍV.

 

Vagyis ez az elmélet valójában a relativitás megsértésének az elmélete.

 

Einstein mentségére legyen mondva, hogy a relativitáselmélet elnevezést nem ő találta ki. A névadó keresztapa Max Planck volt. (Ha nem hiszed, nézd meg mi volt a címe Einstein eredeti dolgozatainak. Az egyik: A mozgó testek elektrodinamikájáról címmel jelent meg.  A másik: Függ-e e testek tömege energiatartalmuktól címmel. Egyikben sem szerepel a relativitáselmélet kifejezés)

 

Einstein nem is relativitáselméletnek akarta nevezni az elméletet, hanem ekvivalenciaelméletnek, mert ő azt tartotta ez elmélet lényegének (fiatal korában), hogy az egyenletes mozgást végző rendszerek egyenértékűek.

 

De a Planck féle elnevezés terjedt el, ami mint az előbb kimutattam nem fedi az elmélet lényegét.

 

Vagyis a relativitáselmélet elnevezés félrevezető, a helyes név: a relativitás megsértésének elmélete.

 

Ennek a megértése sokkal fontosabb, mint három gyökös képletet bebiflázása. Persze neked mindez csak filozofálgatás. A lényeg a képletekben van.

 

 

Előzmény: vrobee (1575)