elemes2 Creative Commons License 2004.08.10 0 0 432

Fricy,

 

ez az M9 a szexardi hid ket oldalan levo utszakasz? volt errol egy nagyon jo cikk az elet es tudomanyban az atadas alkalmabol.

 

***

 

a topicra abbol az alkalombol bukkantam, hogy utat kell epitenunk, kulonben lassan nem tudunk hazajarni. agglomeracio, szegeny onkormanyzat, domboldal, kb 40 csalad kozlekedese. egy kb 150 meteres, 10% koruli lejtesu utszakaszra szeretnenk valamilyen szilard burkolatot, ugy, hogy szemelyaugok szamara szuk ket nyomon, teherautok (kuka, epitkezesek) egy nyomon jarhato legyen.

 

Az utra rettenetes mennyisegu kulonbozo szemcsemeretu zuzottkovet leszortak mar, 10 mm-tol a vasuti toltesek bontasabol szarmazo 50-60-ig. Tavaly nyaron az onkormanyzat (!) megbizasabol ket napon keresztul dolgoztak mindenfele gepekkel, hogy 10 mm-es zuzott meszkovet (dolomit?) szorjanak le.

 

Mi ottlakok probaltuk gyozkodni az epitoket, hogy ez butasag, kotoanyag nelkul az autok kereke szetturja, az elso eso pedig lemossa az apro szemu kavicsot, de ok csak parancsot teljesitettek. Es ugy is lett: ket het mulva egy zapor tonkre is tette az utat. Mostanra elobukkantak meg azok a meteres, sot nagyobb, bontott aszfalt lapok is, amelyeket sok eve rakott le valamelyik regi ottlako, csak kozben elmozdultak, igy 10-20 centis "lepcsok" alakultak ki.

 

Mi ennel tartosabbat szeretnenk. Otleteink:

1. valami beton alap

2. a szegelyekre sekely csapadek-elvezeto valyu betonelemekkel (amibe meg lehuzodhatnak az autok, ha ket szembejovo talalkozik

3. burkolatkent pedig aszfalt

 

alternativakent nagy teherbirasu terburkolo ko is szoba johetne, de ez eleg draga.

 

par hete egy radiomusorban hallottam: egy pasi a tanyajahoz vezeto bekotoutat 250 meter hosszan 3 meter szelesen megcsintaltatta, beton alap, vekony aszfaltburkolattal, alig tobb mint 1 millio forintert. ez hihetetlenul keves, attol tartok nalunk ennyibol nem megoldhato (tul kozel van budapest itt magasabbak az arak).

Előzmény: Fricy (431)