magnum56 Creative Commons License 2004.08.08 0 0 1477

Kedves mmonitor !

 

"Akkor most létezik inerciarendszer vagy nem? Mert ha nincs akkor miről szól az egész?"

 

Természetesen inerciarenszer nem létezik. Az inerciarendszer egy kitalált fogalom, olyan rendszer, amely egyenesvonalú egyenletes mozgést végez (más szóval tehetetlenségi rendszer). A természerben ilyen mozgás nincs, ez csak egy elméleti hatéreset.

 

Nagyon érdekes, hogy Einstein maga sem tudta soha megmondani, hogy létezik-e. Ő csupán azt mondta, hogy ha egy ilyen van, akkor végtelen sok van.

 

Einstein munkatársa, a relativitáselmélet nagy barátja és népszerűsítője, Leopold Infeld ezt el is ismeri:

 

"... persze azt nem mondhatjuk, hogy ez vagy az egy tehetetlenségi rendszer. Csak elméletileg tudjuk, hogy mi a tehetetlenségi rendszer. Olyan rendszer ez, amelyben a mechanika törvényei érvényesek. De hogy van-e ilyen rendszer és hol van, azt nem tudjuk." (Leopold Infeld: Einstei műve és hatása korunkra, 63. oldal)

 

Nyilván a mai relativitás-hívők tudják a választ, hiszen pápábban a pápánál is. De kérd meg őket, hogy nevezzenek meg egy testet vagy égitestet, amelyik egyenesvonalú egyenletes mozgást végez. Nem fognak tudni mondani, mert a természet ilyet nem ismer. A holdak bolygók körül keringenek, a bolygók napok (csillagok) körül, a csillagog a tejútrendszer közepe körül, elipszis pályán. Az üstökösök szintén elipszis vagy hiperbola pályát járnak be. De egyenes vonalon semmiféle test nem mozog.

 

Einstein speciális relativitáselmlete arról szól, hogy az inerciarendszerek egyenértékűek, a természet leírásában.

 

Ez magyarul annyit tesz: A természerben nem létező (inercia) rendszerek, egyenértékűek.

 

Ez nagyjából ahhoz hasonló kijelentés, mint ha valaki azt mondaná, hogy az óriások (amelyek a valóságban nem léteznek) mind egyforma magasak.

 

 

 

Előzmény: mmonitor (1460)