math2 Creative Commons License 2004.08.06 0 0 1719

notwe:

 

"Ez egyrészt hitvita."

 

igy van. tehat a posztmoder, "holisztikus" "hermeneutikus" meg hasonlo filozofiak az analitiku, logikai pozitivista filzoofiat egy olyasmivel kritizaltak meg, ami csak hitvita. edeskeves.

 

szoval korrigalok, nem azt mondodm, hogy "de", mert akkor hivo lennek, azt mondom, ohgy ez hitvita, metafizika, ertelmetlen.

 

 

 

" Másrészt a részek összessége nem lehet az egész."

 

 

ez is metafizika, ertelmetlen. mi az, hogy resz? mi az, hogy egesz? egy modellnek nem feladata, hogy egyenlo legyen a valosaggal (egy ilyen allitas kategoriasertes, ertelmetlen volna). a modellnek az a feladata, hogy leirja a valosagot.

 

 

"De felvetődik. (I) A klasszikus mechanika pontosításának melyik felel meg? (II) esetleges egyesített elmélet melyik pontosítása lesz?"

 

miert kellene nekem ezekre a kerdesekre valaszolni tudnom?



"De kell vizsgálni. A társadalmi, biológiai, kémiai, fizikai modellek összekapcsolódnak, hiszen végső soron ugyan azzal a valósággal foglalkoznak. Nyilván a köztük lévő kapcsolat nagyon sokrétű lehet. Pl. előfordulhat (részleges) alá-fölé rendeltség, komplementaritás, vagy kiegészítés."

 

amikor kell vizsgalni a kapcsolatot, akkor meg adodik is, hogy lehet,e s hogy hogyan. akkor meg azert nincs problema.



"Valószínű félreértettél. Arra céloztam, hogy a különböző (egymással nem kompatíbilis) felosztások használatával a megismerés bővül. "

es? ez szerintem meg mindig az analitikus modszer, es nem holisztikus.

 

 

Előzmény: notwe (1718)