benőbéka Creative Commons License 2004.08.05 0 0 1053
Sziasztok :) Nem dísztyúk ugyan, és nem is kapirgál, de van egy kis "rokon" nálunk, akinek a nevelésével kapcsolatban szeretnék kérdezni Tőletek - ezt az egy fórumot találtam, ami kb. témába vág. Van egy kb. 2 hetes némakacsafiókánk, akit egyelőre lakásban tartunk. Tyúk keltette ki, aki aztán nagyon megverte, mi pedig hazahoztuk, mielőtt elpusztult volna. A sebeit kitisztítottuk, fertőtlenítettük, szépen gyógyul, élénk, szép kis jószág, és gyorsan nő. Most kukoricadarát, csirke befejező tápot (ez nem tudom, mi, de így nevezte, akitől kaptuk), búzát, mindenféle konyhai zöldségmaradékot, dinnyehéjat kap, naponta levisszük a parkba, ott legelészünk helyette=tépünk neki apró füvet, pitypangot és azzal etetjük :) , csigát, szöcskét, hangyát eszik még, víz folyamatosan van előtte. Úszkálni is szokott, de ezt nem nagyon szereti, pár perc lubickolás után visít, és ki akar jönni a vízből. Szeretném megtudni, hogy: - meddig él egy ilyen jószág; - hogyan lehet a nemét megállapítani; - lehet-e szobatisztaságra, alomra szoktatni; - lehet-e egyáltalán lakásban tartani, vagy inkább szabadban, baromfiudvarban; - megfelelő-e ez az étrend, vagy változtassunk vmin; - a némakacsának tényleg van hangja "gyermekkorában", vagy ő mégiscsak egszerű házikacsa? Iszonyat hangosan képes visítani, ha egyedül hagyjuk, vagy megijed vmitől :) Ezen kívül beszélgető hangja is van, és elégedetten bugyborékoló is :))) Ha nem tudjuk megtartani, akkor is olyan helyre szeretnénk adni, ahol nem bántják, nem tömik, és eszükbe sem jut levágni - nagyon a szívünkhöz nőtt ez a kis sziréna, akinek Hápi a becsületes neve :) Ennyi jutott eszembe, remélem, Ti már több kacsát láttatok életetek során, mint én (nagyszülőknél csak csirkék voltak :), és nem kérdezek nagyon lehetetleneket :) Köszönöm, hogy elolvastátok, és még inkább megköszönöm, ha tudtok nekem válaszolni :)