magnum56 Creative Commons License 2004.08.05 0 0 1443

Kedves Dubois !

 

Légy egy kis türelemmel. Már tanulmányozom a GPS működését. Van még néhány homályos pont. Ha ezen is túl leszek, és átlátom a rendszert, meg fogom találni a megoldást. Ha mégsem, akkor elismerem, hogy neked van igazad.

 

Ugyanis Einstein az egyidejűség relativitásából vezeti le, azt a relativisztikus effektust, amelynél a mozgó óráknak késnie kell. Ez egy teljesen hibás gondolatmenet, amelyet éppen most fogunk megvitatni mmormota-val. Persze az egyenlőre számomra is talány, hogy egy hibás gondolatmenet, hogyan vezethet látszólag helyes eredményre. De volt már erre is példa a tudomány történetében.

 

Egy dolog engem még nagyon zavar a relativitáselmélet magyarázatában.  Ugye legtöbben az elméletet Einstein: Speciális és általános relativitás elmélete c. népszerűsítő könyvéből ismertük meg. Ebben megpróbálja közérthető formában bemutatni az elméletet. Én ezt a könyvet már legalább húsz alkalommal elolvastam. Egyes részleteit még ma sem értem. Erre persze lehetne azt mondani, hogy agyilag gyenge vagyok hozzá. Először én is erre gyanakodtam.

 

De amikor elolvastam szinte minden fellelhető könyvet az elmélettel kapcsolatban, akkor arra is rájöttem, hogy tőlem sokkal jobban felkészült emberek sem értik. Rájöttem, hogy Einstein népszerűsítő könyve sok helyen valóban érthetetlen.

 

 

Ezt a tényt maga Einstein is elismerte, persze csak a könyv megírását követően néhány évtizeddel. Erről Leopold Infeld: Einstein műve és hatása korunkra c. művében (Gondolat kiadó, Budapest 1959) találtam egyértelmű utalást.

 

Einstein valamikor 1916 körül könyvet írt a relativitáselméletről. Munkáját népszerű műnek szánta, de mégsem sikerült azzá tennie. A címlapon ott szerepelt a szó ’gemeinverständlich’ (közérthető). Einstein harsogó nevetéssel ismerte el, hogy inkább ’gemeinunverständlich’ (közérthetetlen) lett volna a helyes kifejezés. Einstein nagyon szépen írt. Írásmódjából a költészet lehelete áradt, stílusa mégis hozzáférhetetlen volt …”

 

Azok után, hogy Einstein maga is elismerte, hogy a könyv érthetetlen, kissé csodálkozom, hogy ti ilyen könnyen megértettétek. Vagy egyszerűen elsiklottatok a problémák felett.

 

 

Előzmény: Dubois (1441)