borzimorzi Creative Commons License 2004.08.04 0 0 2880

Kedves Olvtársak!

 

Egész meglepődtem, hogy mindenkinek ilyen nagyon vegyesek a tapasztalatai. Nagyon pozitív, hogy már többször is kaptam a kedvenc sajtomat és az Uram pedig imádja a frissen sült sajtos kiflijüket. De sajna, ennyi a pozitívumok listája. A paraguayi eset előtt is megnéztam már a vészkijáratokat, mivel az üvegvisszaváltótól visszafelé útbaesett. Azt láttam, hogy az ósünciben bizony mind zárva volt. :( Sőt, kívül az előtte levő járdát is elkerítették, úgyhogy azt a járdaszakaszt nem lehet használni.

 

A biztonságiakból igazán oda lehetne rakni kettőt a vészkijárathoz, akkor nem lógna meg senki a lopott holmival. De az az érzésem, az ósünci vezetői úgy járnak ezzel, mint a mondabeli Dobzse László az ajándékoroszlánnal. Tudjátok, ez az a sztori, amelyben egyre többen kellenek az etetéshez és az etetők ellenőrzéséhez, de csak az etetők meg az ellenőrök lesznek egyre kövérebbek, az oroszlán végül éhenhal...

 

Agyrém, ahogy beszélnek az emberrel, ha nem azon a hülye likon akar bemenni, ahol szerintük lehet, hanem talál végre egy nyitott folyosót a pénztár mellett és azt használja. Pedig, ha csak tejet-kenyeret-felvágottat akarok venni, akkor úgyse veszek se kozmetikumot, se vegyszert. Csak rabolják az időmet a tök felesleges, legalább 15-20 perces kényszersétával. Ha meg a parkolónak azon a (számomra túlsó, azaz déli) felén állok meg, ahol be is lehet menni, akkor még csak véletlenül se találok működő pénztárat ugyanott. Az is idegesítő, hogy ha már utálják az amcsi termékeket, s ezért nem mindig tartanak Coca Colát, akkor miért a visszaválthatatlan pillepalackosat tartják, mikor véletlenül mégis van? A környezetet is utálják?

 

Nem azért mondom, de ha annyira kell az államnak az adóbevétel, akkor miért nem ezeket a környezetszennyező csomagolásokat adóztatja? Esetleg az önkormi is adóztathatná azokat a boltokat, ahol a relatíve környezetkímélő csomagolásban is kapható terméknek csak a környezetpusztító csomagolású válfaját tartják... Ha már annyira kell az a pénz!

 

Ehhez képest mit látunk? Állami szinten azt, hogy a jövedelmet adóztatják, aminek az eredményeképpen az emberek eltitkolják a jövedelmüket és részint inkább nem mennek el dolgozni, hanem csak korábbi befektetéseik hasznából élnek, részint pedig feketén dolgoznak. Ez is egy olyan tényező, amelyik szépen visszafogja a gazdasági növekedést, nem is kevéssel, hiszen korábbi keresményeik hasznából általában az ilyen magamfajták tudnak csak megélni. Azok, akik elég jól értenek valamihez és így elég vagyont gyűjtenek össze ahhoz, hogy annak hozamából szerényen megéljenek. Épp ezek ugyanakkor azok, akik elég kreatívak ahhoz, hogy jól csináljanak valamit és jól is keressenek. Szvsz nem jó egy gazdaságnak, ha csak azok dolgoznak, akik a napi megélhetésükért kénytelenek. Azokra is szükség lenne, akik értenek valamihez és élvezni is tudják a munkát. Csak azok meg sokszor nem hajlandók azért keccsölni, hogy a keresményüknek több, mint felét benyelje az állam.

 

Helyi szinten meg azt látjuk, hogy inkább a szerencsétlen panellakókat adóztatnák az ingatlanjuk után, ahelyett, hogy az önkormi egyéb bevételeit növelnék meg. Pl. érdekelne, hogy a parton az önkormányzati tulajdonú kocsmák bérleti és működtetési jogát milyen időközönként pályáztatják meg? Egyáltalán megpályáztatják? Mert én még nem láttam ilyen felhívást az Óbudában (sem). Persze, mindenki tudni véli, hogy ezekről a bérleti díjakról miért nem lehet tárgyalni még úgy sem, hogy gyerekek, fizessétek ki 5-10 évre előre, mert most nagy pácban van az önkormi, de cserébe az alatt a hosszú idő alatt nincs díjemelés. Á, ilyesmire gondolni sem lehet. Vajon miért? És csak azért sem teszek ide ;) jelet. Csak idegondolom.

 

Csót: