Kevin Creative Commons License 2004.08.02 0 0 105793
A Ferencváros hitelezőinek nyomában


Hová tűnt több százmillió forint a Fraditól? – teszik fel néhányan a kérdést a klubban. Ambrus Miklós, az FTC olimpiai bajnok vízilabdázója ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt feljelentést tett a BRFK gazdaságvédelmi osztályán. A feljelentést elutasították, így Ambrus ügyvédje révén panasszal élt a IX. kerületi ügyészségnél.
Ambrus Miklós jó ideje szeretne információkat kapni klubja, a Ferencváros gazdálkodásáról, egyebek között arról, hogy kikhez került a Fotex-szerződésből származó bevétel egy része. Számításai szerint ugyanis 2001-ben a klubot megvásárló Fotex csak a vételár egy részét utalta át az egyesületnek, a fennmaradó összeget, több százmillió forintot, közvetlenül az FTC hitelezőinek adta. De kik is ezek a hitelezők? Ambrus több fórumon is próbálkozott, de kérdéseire kielégítő választ nem kapott, ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a BRFK gazdaságvédelmi osztályán.
A rendőrség a feljelentést elutasította, Ambrus ügyvédjétől, Francsics Imrétől megtudtuk, hogy a BRFK két pontban foglalta össze az elutasító határozatot. "Úgy gondolom, a BRFK illetékesei félreértettek néhány gondolatot az előző feljelentésben – mondta Francsics Imre. – Nem normális dolog 540 millió forintos adósságot kifizetni úgy, hogy senki sem tudja, ki vagy kik a hitelezők. Mi van, ha mondvacsinált dolog van a háttérben?"
Az ügyvéd szerint azt kellene vizsgálat tárgyává tenni, hogy miért és kiknek tartozott ténylegesen a klub, milyen szolgáltatások ellenértékeként volt ilyen óriási összegű a Fradi vezetése által nem vitatott tartozás. Ha igaz, a vételár átutalásakor az első 600 millió forintos részlet esetén 360 millió forint, míg a második részlet kamatokkal együtt 780 millió forint esetén 540 millió forint összegű tartozást egyenlített ki a Fotex Rt. a Fradi helyett. Ez összesen csaknem egymilliárd forint, ami a Fradi éves költségvetését figyelembe véve is aránytalanul magas. Francsics szerint meg kellene vizsgálni, hogy a megkötött szerződések alapján az FTC-hez mekkora összegnek kellett volna a Fotextől bármilyen címen befolynia, és mekkora összeg folyt be ténylegesen. Vizsgálni kellene továbbá, hogy a Fotex Rt. milyen szerződések alapján, kiknek mekkora összegeket fizetett ki, milyen jogcímen és milyen szolgáltatásokért cserébe.
A jogász hozzátette: az sem állapítható meg, hogy mennyiért adta el bizonyos kereskedelmi jogait a Fradi. Álláspontja szerint a felmerülő kérdéseket egyszerűen meg lehetne válaszolni, ha a Fotex Rt. és az egyesület között létrejött valamennyi szerződést áttanulmányozhatnák, valamint ha szükségessé válna, a Fotex bankszámlái is vizsgálhatók lennének. Abban az esetben, ha kiderülne, hogy a Fradi-vezetők által később elismert tartozások nem is léteztek, s azok mögött nem húzódott meg semmilyen szolgáltatás, és a Fotex Rt. ténylegesen nem fizetett, a csalás bűntett elkövetésének alapos gyanúja vethető fel.
Francsics Imre végül arról beszélt, bízik az ügyészségben, hogy a panaszbeadvány hatására elrendelik a nyomozást ismeretlen tettes ellen. Csütörtökön a BRFK illetékes osztályára benyújtották panaszukat és kérelmüket, bár véleménye szerint elképzelhető, hogy az ügyészség is megtagadja a nyomozást. Ez esetben senkinek a haja szála sem görbül, és továbbra sem tudjuk meg, kik voltak a Fradi hitelezői.

Burkovits Ferenc


Forras: Magyar Hirlap (hogy talalhattam egy ilyen szennylap honlapjara? :) )