Itt a vasárnapi
KOLBÁSZKRÉMES CSIRKECOMBOK
Hozzávalók:
15 deka puha parasztkolbász
1 duci gerezd fokhagyma
5 deka puha vaj
8 csirke-felsőcomb (egyenként 10-12 dekás darabok!)
só és frissen őrölt bors
1+ 1 evőkanálnyi olaj
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
Bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn 6-os fokozat) és amíg melegszik, összeállítom a házi kolbászkrémet.
Lehúzom a kolbászról a bőrét –vagy ha nagyon puha, akkor csak egyszerűen az ujjammal kinyomkodom belőle-, és a kolbász belsejét beleteszem egy kis tálba. Aprólyukú reszelőn át hozzáreszelem a megpucolt fokhagyma-gerezdet, aztán az illatos húsmasszát összekeverem a puha vajjal.
A csirkecombokat alul-felül megsózom és megborsozom, majd ujjammal meglazítom tetejükön a bőrt, és betömködöm alájuk a kolbászos krémet.
Utána előveszek egy akkora sütőtálat, amelyben elférnek egymás mellett a töltött csirkecombok, és a tál alján szétmasszírozok 1 evőkanálnyi olajat. Szép sorban belepakolom a húsdarabokat, tetejüket megkenem 1 evőkanálnyi olajjal, és miután letakartam a tálat alufóliával, beteszem a forró sütőbe. 25 percig fólia alatt, 5 percig pedig nélküle pirítom ropogósra a pecsenyéket.
Miközben a csirkecombok megsülnek, apróra vágom a petrezselymet, aztán alaposan meghintem vele a parasztlagzi hangulatát idéző csirkevacsorát.
4 adag lesz belőle.
TONHALAS MAKARÓNISALÁTA
Hozzávalók:
Ami a dobozban volt:
2 db tonhalkonzerv
Fél zacskó makaróni
1 doboz tejföl
Hozzávaló még:
2 db tojás
mustár
olaj
1 fej vöröshagyma
só
Elkészítés:
Első lépésként megfőzzük a makaróni tésztát. Amíg a tészta puhul, elkészítjük a krémet.
Egy nagy habüstben hamis majonéz alapot készítünk 2 tojássárgájához hozzáadunk egy evőkanálnyi mustárt, majd olajat csurgatunk hozzá, miközben kézi habverőnk segítségével folyamatosan kevergetjük a keveréket.
Ha elkészültünk a sárga krémünkkel, beleöntjük a tejfölt, hozzákanalazunk 1 konzervnyi tonhalat és ha van otthon, nagyon ízletes hozzá egy kevéske aprított bazsalikom levél is. Amíg teljesen megfő a tészta, szeletekre vágunk 1 fej vöröshagymát. Megsózzuk és pár perc után kinyomkodjuk belőle a levét. Ha kész, ezt is hozzáadjuk a mártáshoz.
A makarónit leszűrjük, és pár percnyi hűlés után – amikor már nem forró a tészta -, belekeverjük a mártásba, majd 1 órára félretesszük pihenni, hogy a tészta teljesen átvegye a mártás ínycsiklandozó ízét.
Tálalásnál villa segítségével kis halmokat készítünk a tésztából és a tetejükre a megmaradt halkonzervből púpozunk.
NAPFÉNY-REGGELI MŰZLISZELET-MORZSÁVAL
Hozzávalók:
5 deci A, C, és E vitaminban gazdag gyümölcslé
2 deci tej
2 evőkanál méz
½ kikapargatott vaníliarúd
1 kis műzliszelet
Elkészítés:
Első lépésként beleöntöm a gyümölcslevet a turmixba, hozzácsurgatom a tejet, és belekanalazom a mézet.
Vágódeszkán hosszában félbevágom a vaníliarudat, és éles késsel kikapargatom a belsejét, majd ezt is a turmixba teszem.
Mindeszek összeturmixolása után kitöltöm a frissítő reggeli italt 2 üvegpohárba. Z egész megkoronázásaként a mozsaramban apróra török egy fél müzliszeletet, és egy-egy nagy csipetet az italok tetejére szórok belőle.
TARKABARKA PALACSINTATORTA
Hozzávalók:
Hozzávaló:
különböző ízű fagyik
3 evőkanál színes tortadara
A palacsintatésztához:
6 deka vaj
20 deka joghurt (kb. 2 kis pohárnyi)
5 deci tej
2 teáskanál vaníliaroma
2 tojás
2 evőkanál cukor
2 pici csipetnyi só
30 deka liszt
2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál szódabikarbóna
1 citrom
a sütéshez 3 deka olvasztott vaj
Elkészítés:
A palacsinta tésztájába kerülő vajat felolvasztom a mikróban, és megvárom, hogy langyosra hűljön. Ezután összeállítom a tésztát a turmixgépemben, mert esküszöm rá, hogy ebben a legegyszerűbb. Így ugyanis sohasem lesz csomós.
Tehát fogom a turmixgépem, és mivel egyszerre csak a fele mennyiségű tészta fér bele, mindegyik hozzávalónak beleteszem a felét. Sorrendben: 3 deka olvasztott vajat, 10 deka joghurtot, 2 ½ deci tejet, 1 teáskanál vaníliaromát, 1 tojást, 1 evőkanál cukrot, 1 csipetnyi sót, 15 deka lisztet, 1 teáskanál sütőport és 1 teáskanál szódabikarbónát. Ezután belereszelem a citrom héjának is a felét, majd megnyomom a gombot. Hagyom, hadd dolgozzon a gép, és közben csupán egyszer-kétszer állítom le, hogy fakanállal felkeverjem a szépen alakuló masszát. Amikor kész, átöntöm egy nagyobb tálba, és nekifogok még egyszer a turmixolásnak. Ha a második menettel megvagyok, az újabb tészta-adagot összekeverem az előzővel, és elkezdem a sütést.
Előveszem a 17 centi átmérőjű palacsintasütőmet, kikenem kevés olvasztott vajjal, és merőkanálnyi adagokban a szokásos módon sorra megsütöm a vastag palacsintákat. A serpenyőt minden újabb palacsintánál kikenem olvasztott vajjal, mert teflonbevonat ide vagy oda, a leragadt palacsintánál kevés dolog bosszantóbb. (A palacsinták néhány órával korábban is elkészíthetők.)
Miután megsütöttem a palacsintákat –kb. 16 darab lesz így-, előszedem a fagyasztóból a fagyis dobozokat. Minél többféle maradékot találok, annál jobb. Megvárom, hogy kenhető állagúra felengedjenek, majd sorra megkenem velük az egymásra rétegzett palacsintákat. Ilyenkor ügyelek arra, hogy a különböző ízű fagyirétegek egymástól minél távolabb kerüljenek. Végül az utolsó fagyiréteget meghintem színes tortadarával, és már tálalom is a tarkabarka, jókedvű végeredményt.