Garp szerint Creative Commons License 2004.08.02 0 0 476

Még én is hozzászólnék a méretezéshez. A polcmagasságokat és a polc- illetve szekrénymélységeket úgy érdemes méretezni, hogy a bele pakolandó lomokhoz passzoljon. Tehát pl. a könyvespolcokat úgy kell méretezni, hogy a könyvek jól beleférjenek, de ne maradjon túl sok hely fölötte és előtte, stb. Ha van akasztós rész ruháknak, ott a magasság és a mélység olyan legyen, hogy a fogasra akasztott ruha ne érjen le a szekrény aljára és a vállfa ruhástul férjen jól be.

 

Érdemes a méretezés előtt megnézni a kapható vasalatokat és egyéb bútorkellékeket is, mert pl. már vállfákhoz nem csak a hagyományos elrendezésű rudat szokták használni, hanem van olyan is, ami merőlegesen áll és kihúzható (fémből van). Ezzel lehet egészen csekély mélységű akasztós szekrényt csinálni. Érdemes előre kiválasztani, hogy a fiók-káva (oldala-alja-háta) miféle lesz, mert ez meghatározza a méretezést. A fiók "arca" méretezésénél figyelni kell arra is, hogy alatta-felette-mellette mi lesz. Mert pl.  ha a fiók alatt szekrényajtó van, akkor az fog a határoló (onnan nézve) felső lapra rátakarni, míg ha nyilt polc, akkor a fiók arca.

 

A polcokat teherbírás szempontjából is méretezni kell, ahogy azt GPF is mondta. Lehet kicsit csalni, pl. lehet a polcot dupla anyagból csinálni, vagy meg lehet az alját "vasalni" (én csináltam már olyat, hogy belemartam egy kicsit az aljába és beleraktam a nútba egy aluprofilt. Ilyen huncutságokat akkor csinálnak, ha muszáj a nagyobb áthidaló távolság (pl. kanapé/ágy fölött) illetve ha nehezebb motyó kerül rá (pl. TV). Ahová (elektromos) vezetékek kellenek (pl. TV-hez, stb) ott  a hátlapra majd akkora körkivágás kell, hogy a _csatlakozók_ is átférjenek rajta. Ezen kívül világítás és egyéb elektromos dolgok esetén oda kell figyelni a megfelelő szellőzésre is, nehogy pl. a TV elromoljon, mert nem tud hűlni, vagy tüzet okozzon a villanylámpa-izzó.

 

Arra is oda kell figyelni, hogy ha tényleg faltól falig, padlótól plafonig passzoló beépítést akarsz csinálni, akkor legjobb előbb csinálni egy "keretet", amin belül már pontosan méretezhetsz, és ezzel kiküszöbölhetők a kőművesek trehányságai (ha vannak, persze). Ha pedig nem beépített szekrény lesz, akkor akkora darabokra érdemes bontani az egészet, hogy az funkcionálisan is jó legyen (lásd GPF) és ha pl. festés van, vagy ilyesmi, könnyen mozgathatók legyenek az egyes darabok.

 

Ha tolóajtókat használsz, akkor használj _csak_ azokat, ha nyílókat, akkor ugyanígy. Legalábbis szerintem nem szép a két fazon keverése. A frontokat pedig nem muszáj laminátból csinálni, lehet kapni pl. valódi fából készülteket is, amik széltében adott méretek, hosszában pedig vághatók. Ezeket pedig lehet szépen pácolni, színes lakkokkal és egyéb módokon kezelni. Tolóajtóknál azzal is számolni kell, hogy azok a polc/szekrény belvilágából vesznek el helyet. Ruhás szekrényeknél érdemes tervezni bele valamiféle szellőzési lehetőséget is, lehetőleg molybiztos változatban. :D

 

Furatok és egyéb rögzítési pontok, kivetőpánt-fészkek, stb-stb tervezésénél arra is számolni kell, hogy amikor azokra felszerelsz, a szerszámmal hozzá is férj majd. :D

 

Előzmény: kirumiru (471)