Siphersh Creative Commons License 2004.08.02 0 0 133

:) de igen, de itt most nem a drogok miatt említem a dolgot. A pszichedelikus mozgalom, mint közösség az, amiről beszélek. Mindazokra a kérdésekre, amiket felvetettél, egy leheteséges válasz.

 

http://daath.hu/showText.php?id=64

 

http://daath.hu/showText.php?id=75

 

Igen, sok enteogén fogyasztását a törvény bünteti. De ez nem véletlen egybeesés. Ha valaki azt mondja, hogy én általánosabb érvényességű igazságokat ismerek közvetlen megélésben, mint amit a kultúra közvetít a maga természete szerint, akkor ez nyilván veszélyes a kulturális status quo-ra. Egy valódi vallás nem a kulturális kontextusban gyökerezik, hanem a kulturálisan meghatározott valóságtól független, "örök", "időtlen" valóságban. Ha pedig valami nem a kulturális meghatározottságban gyökerezik, akkor természetesen a kulturális értékek képviselői ezt veszélyesnek fogják tartani. Ez független attól, hogy éppen vannak-e drogok, amiket bűnbaknak lehet megtenni, vagy sem. Ebben a tekintetben nem különbözik a pszichedelikus mozgalom más vallásos mozgalmaktól.

 

És nem is ezért hoztam fel. Hanem azért, mert ez a mozgalom irányultságában és természetében hasonlít ahhoz, amit a teáltalad felírt kritériumok körberajzolnak. Az, hogy az enteogének fogyasztása is szorosan kapcsolódik a pszichedelikus mozgalomhoz, az egy dolog. Más spirituális közösségekhez és gyakorlatrendszerekhez meg más dolgok kapcsolódnak. És nemcsak a pszichedelikus mozgalom az egyetlen vallásokkal kapcsolatos dolog, ahol enteogéneket használnak.

 

Azt mondani, hogy azért nem nagyon elterjedt a pszichedelikus spiritualitás, mert illegálisak bizonyos drogok, az egy fordított gondolatmenet, az okozatiság fejreállítása. Én azt mondom: íme, egy olyan mozgalom, amiről te is írsz. Nincs szükségünk gondolatkísérletre, hiszen a valóságban is van egy példa.

 

Ezen megnézheted, hogy hogyan működik a gyakorlatban olyasvalami, amiről beszélsz. Ha valamiben megvan a lehetőség, hogy sok embernek valódi vallásos élményt nyújtson, és valódi spirituális életnek adjon közösségi kereteket, akkor ez az. Miért nincsenek mégsem minden utcasarkon enteogén közösségi házak, ahol lehet vallásgyakorolni és "segíteni" másokat? Ha az elképzeléseid valósághűségét, a valósággal való összeegyeztethetőségét vizsgálod, egy jó eset-vizsgálat lehet, ha megnézed ezt a mozgalmat. Miért épp úgy működik, ahogy, miért épp olyan a társadalmi státusza amilyen, satöbbi.

 

Spekulálni könnyű. De a valóságban a nagyon összetett társadalmi, kulturális és egyéb emberi tényezők határozzák meg egy vallásos mozgalom sorsát. Ettől a kontextustól nem lehet függetleníteni a kérdést. Ezért lehet hasznos, ha tekintetbe veszünk egy olyan vallásos jelenséget, ami arra irányul, amit írsz, de nemcsak a képzeletünkben létezik, hanem a valóságban.

Előzmény: Norcrys (131)