windy12 Creative Commons License 2004.07.31 0 0 1462

K2laci

 

Ismét nem a cégünk marketingese beszél belőlem, amikor azt mondom,  valószínű, hogy menni fog a gép, bár mint tudjuk az átöblítéses módszer nem éppen kielégítő az R407C-s gépeknél. Bár már régebben leírtam, az újabb topiktársaim kedvéért ismét leírom, hogy az új hűtőközegek keverékek, általában 3-4 gáz keverékei. Ezeknek a gázoknak nem feltétlenül azonosak a fizikai tulajdonságaik, ezért azonos hőfokon egyik gyorsabban párolog, mint a másik. Átöblítéskor ezekszerint a keverékből elpárolgó gázok más-más arányban távoznak, tehát a maradék sem lesz már ugyanolyan arányú, mint eredetileg. Más arányok -  más tulajdonságok. A gép pedig az eredeti tulajdonságú hűtőközegre van beállítva, tehát nem biztos, hogy ugyanolyan hatékonysággal fog működni, mint eredetileg. Ha valaki házilag szereli össze a klímát, elkövethet néhány olyan aprónak tűnő hibát, ami aztán nem hatékony működéshez, esetleg meghibásodáshoz vezethet. A legtapasztaltabb szerelő is elköveti a legalapvetőbb hibát, amit egy splitklíma szerelésekor el lehet, ez pedig a kondenzvíz elvezetése. Nekünk is vissza kellett mennünk egy-két ügyfelünkhöz, mert bizony vagy figyelmetlenségből, vagy egyéb rajtunk kívüláló okokból csöpögött a víz a készülékből. Ez eláztathat drága falfestést, iratokat, stb bármit, ami aztán igen sokba kerülhet. A hűtőkör szerelési hibáiról azt hiszem nem érdemes beszélnem, azt egy laikus, úgysem vszínű, hogy meg tudná oldani. Sokszor előfordul, hogy helyesen összeálított készülék nem indul el, ekkor a hibakereséshez szintén tapasztalat szükséges. Egy szó, mint száz, meg lehet csinálni házilag is, és el is lehet tolni. A szerszámszükségletről nem is beszélek, hiszen lehet kölcsönkérni, bérelni, stb.

 

"Mit tanácsolsz azoknak akik a bevásárlóközpontok "low end" kategóriás 40eft-os klímáival szemezgeznek (Dimanson, Daewoo, Hajdu stb.) ? "

 

Ezekkel a készülékekkel kapcsolatban nincsen hosszútávú tapasztalat, mivel igazából tavaly jöttek be az országba, tehát max. egy szezont csináltak végig. A személyes tapasztalatom, hogy az egyik "noname" készülékből, ami mögött igaz a világ egyik legnagyobb amerikai klímagyártója áll,  kb. 90-100 db-ot telepítettünk, és egyetlen egy esetben sem kellett műszaki hiba miatt visszamenni, míg szinte minden márkás gépből volt egy-egy, ami nem volt tökéletes (Daikin is) , pedig ezekből azért kevesebbet telepítettünk. Az, hogy hosszútávon hogy fognak működni, az a jövő titka. A Vestel, Alien, Daewoo, Dimarson, stb. gépeknél azért volt pár probléma, és ez nem vet rájuk jó fényt. A szomorú számomra az, hogy noname gépekre nagynevű cégek ráteszik a logójukat, és saját név alatt adják el háromszoros áron. Persze, ha jóhiszemű vagyok, akor azt kell hinnem, hogy legalább egy izmos minőségellenőrzésen átesnek ezek a gépek.

Előzmény: k2laci (1460)