windy12 Creative Commons License 2004.07.31 0 0 1459

Néhány héttel ezelőtt már írtam erről az ominózus Daewoo klímáról, aminek a dobozán volt egy kis cetli, hogy R417 gázzal töltve. Ettől függetlenül mind a beltérin, mind a kültérin R22 volt feltüntetve, és a készülékben is az volt. Gondolom az eladhatóság miatt írták rá, hogy R417, ráadásul ez így nem is helyesw, hanem R417A a jele a hűtőközegnek, ami elvileg helyettesítheti az R22-t

 

k2laci

 

"Azért még mindig az R22 a legjobb gáz, mégha a környezetvédőknek más is a véleményük."

 

Addig amíg a készülékben elzárva van a gáz, addig nincs is semmi baj, csak sajnos ha onnan kikerül, akkor okoz olyan nagyságrendű bajt, amit nem is gondolna az ember. Egy klóratom a sztratoszférába jutva találkozván a meglehetősen instabil háromatomos ózonmolekulával, abból egy oxigénatomot leszakít, így marad egy stabil oxigénmolekula. A magával vitt oxigénatommal újra találkozik egy ózonmolekulával, és arról leszakít ismét egy O-atomot, így létrejön két stabil O2 molekula. És ezt így csinálja a végtelenségig. Egy klóratom több tízmillió ózonmolekulát bont le, mire maga is elbomlik. A sztratoszférában jelenlevő ózon szűri ki a napfény káros UV sugárzását, lehetővé téve ezáltal a földi életet. Azt hiszem nem kell elmagyarázni annak következményét, ha nagy mennyiségű klórt juttatunk ki a légtérbe. Ez nem csak a környezetvédők problémája, hanem kézzelfogható kárt okozunk saját magunknak. Ehhez képest az a probléma, hogy az R407C gáz 3-4 százalékkal "gyengébb" hűtőközeg, azt hiszem igen elenyésző. Én klímásként rosszul járok, hiszen, ha valahol töltenem kell gázt, akkor az R22 kb. harmad annyiba kerül, mint az új gázok, és mégis azt mondon, hogy igenis szabályozni kell a káros anyagok felhasználását.

 

 

Bbéci

 

A dual klímáknál természetesen nagy előny az egy kültéri egység. Több gyártó ezt tényleg úgy oldja meg, hogy két kompresszor van, két külön vezérlés, csak a ventillátor, és a kondenzátor, meg persze a doboz közös (Fisher)

Azt is meg lehet figyelni, hogy a gagyigyártók (Dimarson, Nile, Nivelcool, stb) nem csinálnak duókat (kevés kivétellel), valószínű, hogy a technológia még magas nekik (vezérlés).

 

Degeczi

 

A Nivelcool, a Dimarson, a Home Zone, és még biztosan lehetne találni, ezek ugyanazon gépek, csak más fantázianévvel. Történetesen tudom, hogy még két nagynevű gyártó is ugyanezt a készüléket címkézi fel saját nevével, csak nem akarom senki kedvét elvenni, akinek esetleg ilyen van, és drága pénzért vásárolta, ezért nem írom le, hogy melyek is ezek.

Előzmény: töky11 (1458)