ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.29 0 0 1046

 
 
Már csak 3 dollár egyetlen Jukosz részvény (2.)  

http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=43732 
 
 Miközben a befagyasztott bankszámláihoz történő hozzáférés engedélyezésének érdekében nyújtott be kérelmet a Jukosz, a végrehajtók felszólították az orosz olajkonszernt, hogy állítsa le olajértékesítéseit. Az indoklás szerint a vagyonelemek értékesítésének tilalma a vállalat kitermelési tevékenységéből származó "fekete aranyra" is kiterjed.

Steven Theede logikátlannak és a jogszabályok félreértelmezésének nevezte az újabb, a Jukosz számára valóban végzetes lépést.


Mint ismeretes, a csődhelyzettel küzdő olajvállalatnál a csővezetékes szállítás augusztus végéig, míg a vasúton történő mindössze augusztus első hetéig rendezett. Ennek alapján a menedzsment álláspontja szerint másfél hét múlva mindenképpen elveszne a Jukosz 1.7 millió hordós napi kitermelésének negyedét-ötödét érintő szállítási rendszer igénybe vételének lehetősége.

Az elemzők tegnap még valamelyest ennél optimistábbnak ítélték a helyzetet: ha sikerül a fizetési struktúra átcsoportosítását végrehajtani a leányvállalatok javára, a Jukosz pedig mindössze közvetítő marad, akkor a zárolt számlák nem veszélyeztetik a csoport termelését, mindennapi működését.

Talán ezért volt szükség egy újabb, nyilvánvalóan már nehezen komolyan vehető, tragikomikus lépésre: az olajértékesítések leállítása egyértelmű, fekete-fehér felszólítás a süllyedő hajó elhagyására.

Közben a Juganszknyeftegaz legnagyobb olajmezőjén dolgozó munkások egyre elkeseredettebbek, a domináns leányvállalat értékesítésével 20,000 dolgozó érzi kilátástalannak a sorsát. Az orosz igazságügyminiszer megnyugtatásul szinte azonnal reagálva kijelentette, hogy a zárolás alól kivételt jelent a fizetések folyósítása, így biztosítottak a Jukosz dolgozóinak járó juttatások.

Nem csoda, hogy az elmúlt napokban szabadesés jellemezte a Jukosz papírjainak árfolyamát, jelenleg alig valamivel több mint 3 dollárt ér egyetlen részvény.