egy ember Creative Commons License 2004.07.22 0 0 730
Szia wb2

Az acélfűző a popsira támaszkodó és onnan felfelé úgymond ívelő, túlképpen nagyon kényelmes fűző visellet. Bőrből készült és acélmerevítő betétek futottak felfelé. Gyakorlatilag ez tartotta az ágyéki gerencszakasz helyett a testemet. Nappal viseltem, ülőmunka közben, estére éjjelre levettem. Akkor a pks műtét előtt kötelezően készítették ilyet méretre minden operálandónak és műtét után ezt hordani kellett, lehetett. Én négy éven át hordtam, aztán teljesen kipurcantam miatta, bekerültem az ORFI-ba, ahol sikeresen megszabadítottak a fűzőtől. Azóta nem láttam és nem ajánlom. Most láttam a Klinikán egy-két emberen ilyen rózsaszín-lila műanyag derékfogót, gondolom ugyanaz a funkciója. Ha arra gondolsz, hogy egy ilyennel esetleg szabadabban sportolhatnál, azt mindenképpen beszéld meg szakemberrel. Végülis valóban korlátoz az oldalazó mozgásban és gerincre nehezedő terhet is enyhíti, ami elvben szntén sérvmegelőző. De csak nagyon rövid időkre ajánlom, mert egyébként eltunyul a gerinc és aztán még rosszabb állapotba lehet kerülni.

Hát nekem 21 év telt el a két műtét között, de voltak nehéz időszakok, volt amikor felmerült - 90-ben - a műtét, de akkor még csak fúzióval együtt vállalták volna. Most viszont nagyon jól sikerült, érdemes volt várni.

Nekem is lefele haladt. Mivel S1 alatt már nincs porckorong, nincs ami kisérvesedjen, de ugyanabban a magasságban újabb sérv keletkezhet :-((((( És akkor ott könnyen csavarozásra lehet szükség, ha nagyon megcsonkul ez a delikát porckorong... A szobámban volt egy srác, akinek már a 2. sérve volt LV-S1 között, az elsővel alig több mint egy éve operálták. Amuláns járt be, csak infúzióra meg kezelésre, eléggé el volt keseredve. Úgyhogy tényleg nagyon kell vigyázni...

Sport. Nehéz ügy. Futásnál szvsz a tájfutás lehet nyerő, vagy más olyan futósport, mitomén rókavadászat, ahol nem merev a talaj. Beton, salak semmiképpen nem ajánlott. Rekortán, vagy más lengéscsillapító műanyag is könnyíthet az állandó rázkódás terhén. A tenisznél gyakran kell kinyúlni hirtelen, ami szintén veszélyes. A bicikli ellen hirtelen nem tudok mit felhozni, bár az előredőlő testtartás szintén megfeszíti az alsó gerincszakaszt. Ki kéne próbálnod és figyelned miképpen reagálsz a könnyebb terhelésre. Ki kell alakulni egy önvédelmi képességnek, ami jelez, ha valami rosszat csinál az ember.

Névnek esetleg a lightboardert, vagy softboardert is ajánlhatom... :-)))) De az easyboarder is találó, bár volt már egy easyrider, ami kicsit mást jelentett! :-))))

Jobbulást mindenkinek!
Előzmény: wakeboarder2 (729)