ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.21 0 0 1019

 

 http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=43468
 
Szívbe markoló folytatás (Jukosz)
2004.07.20 12:05 
 
 Az értékbecslést követően a Jukosz legfontosabb, juganszki termelő egysége kerül értékesítésre - közölte az orosz Igazságügyi Minisztérium.

A megdöbbentő bejelentés hatására az olajkonszern részvényeinek kurzusa 10%-kal 204 rubelig zuhant a MICEX, ill. 7 dollárig az RTS parkettjén.

A Juganszknyeftegaz napi 1.02 millió hordós teljesítménnyel a Jukosz olajkitermelésének 60%-át adja. A konszern 43 mrd dollárnyira becsült olajtartalékainak döntő, 30.4 mrd dollárnyi hányada Juganszk közetében található.

A közlemény szerint a társaság részvényeit a végrehajtók egy speciális szervezet hatáskörébe ruházzák át, amely meghirdeti az értékesítést.

Szakértői becslések alapján a 11 mrd dolláros reális vételár helyett a gyorsaság preferálása miatt 25%-kal alacsonyabb összeg folyhat be ténylegesen, amelyből lehetővé válik az alaposan megcsonkított Jukosz tartozásának kiegyenlítése.

A Jukosz azonnal tiltakozását fejezte ki: információik szerint július 30-ig, mindössze 1.75 mrd dollárért, előre meghatározott vevő tulajdonába kerülne a Juganszknyeftegaz, amely gyakorlatilag az elkótyavetyéléssel egyenlő.

*-*-*-*-*-*-*-*

Az ésszerűség kereteire hagyatkozva természetesen csak hatékonyabb és kedvezőbb alternatívák léteznek.

Lényegesen józanabb megoldás lehetne a Szibnyeft pakett eladása, igaz, ebből mindössze 2.5-3 mrd dollárra számíthatna az olajkonszern. Az értékesítési tilalom feloldásával folytathatná a törlesztéseket egyéb, kevésbé fontos egységeinek értékesítésével is a Jukosz.

Ezek azonban hiú ábrándok csupán, inkább Hodorkovszkij térdre kényszerítése a cél...