wakeboarder2 Creative Commons License 2004.07.20 0 0 725

Sziasztok!

Már egy hónapja figyelem a "porc-gerinc-EÜ" hozzászólásazit. Sajnos érdekelt vagyok benne. Aki érti tudja S1 l.d. vagyis a legalsó porckorong jobb oldala kinyiffant.

 

Ha nem untatlak vele benneteket leírom a történetét az egész nyüglődésemnek, amúgy Én is ilyen példákat kerestem volna itt az oldalon - még a műtét előtt - eldönteni menjek műtétre vagy nem.

 

Szóval:

 

Előzmények:

18 éven keresztül versenyszerűen teniszetem 6 éves koromtól.

Jól ment. I.o játékos voltam 1984 és 87 között. (Te jó ég de régen is volt)

Soha semmi bajom, sérülésem nem volt, bár a sportorvosi vizsgálatoknál a doki mindig emlegette - gerincferdülésem van, talpbetétet vagy magasítót kéne hordanom......

Persze ez piszkosul nem érdekelt.

A teniszt abbahagyva szinte egyik napról a másikra a konditeremben találtam magam és aktívan jártam is edzeni. Elkezdtem a windsurfot is elég intenzíven!

Jól kigyúrtam magam.....na ez volt az első hiba!

Ugyanis eközben rengeteget autóztam - munkámnak köszönhetően - és az egész napos ülés után mindjárt a nehéz súlyok emelgetésével voltam elfoglalva. Néha már fájt a derekam de pár nap alatt teljesen elmúlt. Először azt hittem a veséim fájnak....

 

Az első krach:

1995 májusa

Egy szerencsétlen mozdulat - kocsi csomagtartójából nehéz tárgy kiemelése - után szinte mozdulni sem tudtam. Hazevergődte és lefeküdtem, 2 hétig még a wc-re is úgy vittek ki a családtagjaim.

Érzéskiesés is volt a jobb bokámban, de hamar visszajött és úgy egy hónap múlva már megint kutya bajom nem volt. MR készült sérv nem volt, vagyis nem látszott akkor még.... Műteni nem akartak, mondván nincs mit!

 

További "okosságok":

Mivel örökmozgó vagyok telente síeltem, úgy gondoltam jobb lesz áttérni a snowboardra mert az kisebb terhelés a gerincnek - ez volt a második hiba.

Telente 6-7x biztosan a pályán voltam és nagyon élveztem. A derekam azonan egyre jobban fájt. Salonpass tapasz és Solpaflex kapszulát nyomtam magamba minden alkalommal. Fájdalom estére jött csak vissza ha keményen terheltem is magam.

Masszőr, kis lazítás otthon ez segített. 1998-ban erősödött a fájdalom elmentem egy újabb MRI-re ami után a doki közölte a gerincem akár egy 60 évesé, de sportolhatok

CSAK óvatosan, ne terheljem extrémen magam.

Szörföt eladtam, kondizást lecsökkentettem kisebb súlyokra...szóval kezdett volna megjönni az eszem.  1998-tól 2003 nyaráig egész jól elvoltam, fájt, de kibírható volt.

 

Második krach:

Új sportág a láthatáron: wakeboard. Állati nagy élvezet! Száguldás, ugrások a vizen, óriási esések! Ez volt a harmadik hiba! A gerincet a rángások és az extrém testhelyzetben történő érkezések miatt rendkívüli módon terheli ez a sport. Meg is lett az eredménye. Két hét döglődés tavaly októberben - szerncsére a szezon végén.

De még ezt is megúsztam. A telet végi snowboardoztam, néha-néha fájt de olybá tűnt megint sikerült regenerálódni.

 

Harmadik krach:

2004 április igen komoly fájdalmak, felsőtes kitekeredve, képtelen vagyok lehajolni és először tapasztalom, hogy a jobb lábam emelése közben szúró fájdalmat érzek a fenekemben és a derekamban - na ez nagy gázmondja a doki. Újabb MR vizsgálat, sérv nincs mondják - pedig van de valahogy nem látta a doki.....

Nem javul a helyzet!

júniusra nem érzem a jobb lábamat és elkezdek sántikálni. Egy utolsót még nyomok a wakeboarddal, szinte éreztem, hogy többet nem állhatok rá. Már nem éreztem fájdalmat csak zsibbadást és nem volt erő a jobb vádlimban.

folyt köv