Bodaishin Creative Commons License 2004.07.20 0 0 51

Kedves kisbé,

szerintem, mindössze arról van szó, hogy a 'hagyomány szerint' két talán jól elkülöníthető jelentéssel is bír.

Az első tipikusan egy olyan szokás amit ránkhagyományoztak eleink; mint pld. a vasárnapi ebédet.  Ebben az esetben jómagam ha olyan szokásról van szó amit ma is élő emberektől hagyományozódott rám/ránk, akkor azt írnám: a család hagyományosan / szokás szerint  - összeül a vasárnapi edédre. Ami ebben nekem zavaró (a fülemnek, hiszen nem vagy nyelvész) az a 'szerint' szócska. Amit te írtál az nekem így hangozna / ezt jelentené: a hagyomány szerint családunk minden vasárnap összeült ebédelni (de ma már nem!). Tehát (ma) ebédelni nem a hagyomány szerint, hanem a hagyománynak megfelelően, a -//- alapján,   ül össze a család.

Ha azonban van egy olyan  - tényekkel alá nem támaszott - szájhagyomány (ahol a hagyományozás módja a hangsúlyos) amely azt mondja, hogy Petőfi Sándor vajójában Cipruson halt meg a Trodos hegységben; akkor: a (száj)hagyomány szerint alakot használnám főleg azért, mert ezek általában később írásos formává alakulnak. 

Persze, lehet, hogy mindez téves...

Üdv

-b-

Előzmény: kisbé (50)