Soltaire Creative Commons License 2004.07.09 0 0 47

Nos :)

 

Üres frázisokat nem kívántam puffogtatni. Pár gondolat volt csupán.

 

A paraszti sereghez annyít fűznék hozzá, hogy TUDOM (legalábbis az olvasottak és az általam tanultak szerint), hogy Nándorfehérvárnál nagy mázli volt, hogy sikerült megvédeni a várat. Tény. A Budai Nagy Antal féle felkelés is megmutatta mindezt. Eljött az aratás, és a sereg szétszéledt akkor :)

 

A Habsburgok (elnézést a "fan"-októl), de ritka tehetségtelen társaság volt. Nem egyszer a szűklátókörű nemességünk húzta ki őket a bajból (pl ugyebár "életünket és vérünket...navajonkinek?)

A végvárrendszert pediglen nem ők építtették, hanem bizony régi királyaink. Pontosabban (ha emlékeim nem csalnak) III. András halála után épült sok vár. A kiskirályok korszakában... Csák Mátéról gondolom nem kell regélni. Trencséntől Csáktornyáig ugye nem két nap a gyalogút :) Persze ezek az ostromeszközök fejlődtével elavulttá váltak és sokat fel is újítottak. Többféle vártípus volt (kazamatás, pl Eger, földből készült vár , pl Szigetvár) stb-stb. Ismerős? :)

 

Szóval...mi lett volna, ha Kun László inkább Ottokár cseh király támogatta volna azon a bizonyos Morvamezei csatában 1278-ban (jól tudom, akkor volt?)?

 

Európa pajzsa. Természetesen nem csak a magyarokat értettem ide, hanem mindazokat a saját territóriummal rendelkező népcsoportokat, akik ugyanúgy megszenvedték a "pogányok" hódításait. Legyenek azok horvátok, szerbek, albánok, havasalföldiek, bárkik. Mindegyikük megszenvedte a maga mohácsát.

 

A történelmi fikciókról annyit, hogy játszani lehet természetesen és talán kell is. De bizonyosságot nyerni a lehetséges variánsokról... lehetetlen. Hacsak nem slider valaki :)

 

Érdekes felvetés: Ha Toulon ostrománál Buonaparte századost az angol gyalogos nem lábikrán, hanem mellen döfi szuronnyal, akkor...

 

Szapolyai negyvenezréről annyit, hogy meglehet: tévedtem, elnézést érte, nem szándékosan tettem. Lényegileg számottevő erővel kellett rendelkeznie, ha annyira várták! Bár... annyit hozzáfűznék, hogy az ókori csatákban hatalmasabb seregek csatáztak, mint az újkorban, dacára annak, hogy a népesség jóval kevesebb volt. A régiek szerették a nagy számokat :)