ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.06 0 0 992

 

Az olajárak a Kínaiak miatt emelkednek - mondja a CEBR (Center for Economic and Business Research). 

Számomra roppant különösnek tűnik, hogy a sok fogyasztóból kiemelünk egyet, és azt megtesszük bűnbakknak.  Ráadásul Usákia 5-ször kissebb népességgel 5-ször annyi olajat importál mint Kína - ezekután miért pont Kína a hibás?

 

A gyors kínai növekedés lassíthatja a világgazdaságot

 

<!--StartFragment --><!--StartFragment --> 

A CEBR - nem kis részben a kínai növekedés támasztotta kereslet miatt - az olajárak további növekedését jósolja 2008-ig. A londoni elemző központ szerint, amely az északi-tengeri Brent alaptípust veszi globális mércének, az olajfajta átlagos hordónkénti szabadpiaci ára a tavalyi 29,40 dollár után az idén 35,40 dollár lesz, és folyamatosan - jóllehet a tavalyihoz mért több mint 20 százalékos idei emelkedésnél jóval kisebb éves ütemekben - 38 dollár fölé emelkedik az ötéves előrejelzési időszak végéig. (A tavalyi adat az intézet saját becslése. A londoni Nemzetközi Olajtőzsde /IPE/ jegyzésében a legközelebbi határidők átlagára tavaly hordónként 28,48 dollár volt, a 2002-es 25,03 dollár után).

A jelentés szerint számolni kell azzal, hogy az éves átlagokon belül valószínűleg lesznek akár 50 dollárt elérő árkiugrások is.