bagatur Creative Commons License 2004.07.05 0 0 30

Par apro pontositas:)

 

"A mohácsi sikon a mi katonáinkkal együtt ott véreztek a cseh lengyel német katonák is, akik egyes becslések szerint a sereg nagy részét adták!"

A forrasok ezt nem igazoljak. Papai penzen kb. 4000 cseh es lengyel zsoldost tudtak felfogadni, a tobbi kulfoldi - szinte kizarolag zsoldos - katona letszamat sem lehet a toredekes adatok alapjan 1000. max. 2000 fonel tobbre tenni. (tehat max. a sereg 1/4-e.)

A cseh kiralysag csaptai valoban uton voltak a hadszinterre, de nem sikerult oket bevarni. A letszamukat sajnos eddg erdemben senki nem kutatta cseh forrasokban - hozzavatolegesen azert ez is lehetett vagy 7-10000 katona.

Ennel tobbet "kulfoldit" Matyas sem tudott felvonultatni az orszag vedelmere.

 

"A déli végvárrendszert a trörök már Mátyás idején áttörte. Nándorfehérvár 1521-es eleste már csak a záérba betett kulcs elforditása volt..."

Ezek a hatarvedo varrendszerek a kozhiedelemmel ellentetben sosem zartak hermetikusan a hatarokat. Meg Nagyvararad 1474-es torok dulasa sem jelenti azt, hogy a vonalat attortek volna, mert az oszmanoknak akkor meg nem sikerult tartosan megszallni a Magyar Kiralysaghoz tartozo teruleteket.

 

"Olvasgass egy kis Perjés Gézát.... A számszerijas svájci zsoldos LÁNDZSÁS volt, és pont ekkoriban pusztult el a lőfegyverek elterjedése miatt.

További apró gond, hogfy azt oszmán sereg MODERN, SOROZOTT TÖMEGHADSEREG volt, szigorú fegyelemben tartott egységekkel. Ez Európában a 17. század VÉGÉN jelenik meg."

Perjes es a magyar irodalom altalban eleg slendrian modon targyalta ezeket a kerdest, de ebbe most kar belemenni. Az azonban biztos, hogy az oszmanoknal nem volt semmifel modern sorozott hadsereg. A rabszolgakatonakbol allo janicsarokat lehet ugyan "sorozottnak" tekinteni, de magat a kb. 800 eves intezmenyt modernnek aligha.

Az adobehajtasbol elo szpahik, meg az adokedvezmenyert katonaskodo parasztkatonak (azabok, vlahok, martalosok, vojnukik, stb.) szinten nagyon regi hadkiegeszitesi szisztemaban katonaskodtak - ami raadasul meg kifejezetten hasonlitott is a magyar rendszerhez.

Ezzel egyutt azt gondolom, hogy a nagyobb letszammal, a nagyob haborus tapasztalattal es a jobb logisztikai haterrel europai seregek meg nagyon sokaig nem tudtak mit szembeallitani.

 

Előzmény: ftonyo (28)