ezerkilenszaznyolcvannegy Creative Commons License 2004.07.04 0 0 987
"Biztos igazad van, azokban az adatokban amit leírtál, bár hogy Colin Campbell ír, azt nem találtam a neten (mondjuk csak googleval kerestem),"

becsületes ír ember, Guinesst iszik :))

THE ASSOCIATION FOR THE STUDY OF PEAK OIL&GAS: Dr Colin Campbell

Colin:"Understanding depletion is simple. Think of an Irish pub. The glass starts full and ends empty. There are only so many more drinks to closing time. It’s the same with oil. We have to find the bar before we can drink what’s in it.

On December 18, 2002, Global Public Media visitged Colin Campbell in Ballydehob, Irland. The following questions was answered by Dr. Cambell:

"de szerintem ez 6-od rangú részletkérdés."

szerintem is hatodrangú, csak azért említettem meg, hogy kiemeljem: ebben a cikkben minden el van cseszve - még a hatodragú kérdések is.

"Akár 40 éven belül kifogyhatunk a kőolajból - vélik borúlátó tanulmányok. Bőven van olaj - állítják ezzel ellentétben a kisebbségben lévő optimista szakértők. Egy biztos: a tartalékok körül igen nagy a bizonytalanság, mivel nincs egységes és független mérési módszer."

Nekem az egész cikkből az jött le, amit a bevezetőben ís írtak: Több a pesszimista szakértő, mint az optimista olajtartalék ügyben, és nem lehet semmi pontos megbízható adatot tudni a tartalékok nagyságáról. Számomra az egész cikk hangulata nem azt tükrözi, hogy nincs semmi baj, és ezt egy szóval le sem írták."

No látod ez a baj. Ezért csúsztat oly nagyon a cikk, mert neked az jött le, hogy sok a pesszimista, meg vannak bajok. Az viszont nem jött le, hogy mennyire súlyosak a bajok. Az sem jött le, hogy mikor jönnek a bajok. A cikk beharangozója ugyanis azt mondja:

"Akár 40 éven belül kifogyhatunk a kőolajból - vélik borúlátó tanulmányok. Bőven van olaj - állítják ezzel ellentétben a kisebbségben lévő optimista szakértők.

Azt sugallja, hogy a "borulátók" szerint 40 év múlva bajok lesznek, de az optimisták szerint ennél jobb a helyzet. Ez pedig színtiszta hazugság. Egyrészt 40 év múlva nem fog elfogyni a kőolaj, másrészt pedig a cikk által "borulátóknak" nevezett illetők nem azzal foglalkoznak, hogy mikor fogy el a kőolaj, hanem őket az érdekli, hogy mikor jön el az az idő, amikor a kitermelés már nem képes lépést tartani az igényekkel (azaz mikor jön el a Peak Oil). Nademármost a "borulátók" szerint a Peak Oil még ebben az évtizedben bekövetkezik, az optimisták szerint csak majd 15..25... esetleg 40 év múlva.
Az ún. "borulátók" és optimisták között van egy lényeges különbség: ha megkérsz egy "borulátót", hogy legyen szíves rajzoljon fel egy grafikont hogyan fog alakulni a világ kőolajkitermelése a 21. században, akkor ők készséggel felrajzolnak neked egy grafikont:

OIL AND GAS LIQUIDS 2004 Scenario - Updated by Colin J. Campbell, 2004-05-15

Ha megkérsz egy "optimistát", hogy rajzoljon fel egy olyan grafikont, amelyiken "csak" majd 25 év múlva következik be a Peak Oil, akkor hebegés habogás a válasz. Nincs képük hozzá. Csak annyira telik tőlük, hogy összevissza számokat mondjanak újságíróknak.

"Bár szerintem nem a cikk hitelessége a fő témája a topicnak, ezért elnézést az offolásért, csakhát ha már belekezdtünk... :)"

Meg fogsz lepődni - egyáltalán nem offoltál. A topik témája többek között az is, hogy feltehetőleg még ebben az évtízedben beköszönt a Peak Oil, és már évtízedek óta meg kellett volna kezdeni a felkészülést az átállásra, de a politikusok és az újságírók úgy tesznek, mintha fényes jövő elé néznék, és a növekedés határa a csillagos ég lenne.

Előzmény: Fulika (986)