szomi_szomi Creative Commons License 2004.07.02 0 0 96

Méghogy nincsenek extra szolgáltatása?! Lesz itt kérem minden: viziszínház, tropikárium, aquapark és zenepalota. :-)

(Amiért én izgulok, hogy az Aranyhal étterem újranyisson.)

Forrás: Világgazdaság Online

 

http://www.vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2004-07-02&d=2004-07-02&r=33&c=52

 

 

Vállalatok és piacok

Az óriás beruházás első szakasza 12-15 milliárd forintba kerül
Feszített ütem Lágymányoson
[2004-07-02]

Jövő év decemberében már be is fejeződhet a Lágymányosi-öböl környékére tervezett óriás beruházás első szakasza. A tervpályázatot a közelmúltban írták ki: 12-15 milliárd forint ráfordítással aquaparkot, sportpályákat, négycsillagos szállodát, koncerttermeket, illetve víziszínházat építenek.



A közelmúltban írták ki a tervpályázatot a budapesti Lágymányosi-öböl környékére tervezett óriás beruházásra. Igen nagy az érdeklődés az építészek részéről, még az Egyesült Államokból és Kanadából is érdeklődtek a tender iránt. A pályázatra öszszesen 14 építészirodát hívtak meg, további három stúdió vette meg a tenderdokumentációt, és többen érdeklődtek. A pályázatok leadási határideje augusztus 28-a, az eredményhirdetés pedig szeptember 15-én lesz – közölte lapunk érdeklődésére Zala László, a beruházó Öböl XI. Kft. ügyvezető igazgatója. A tervezők viszonylag nagy szabadságot kaptak, az Öböl XI. Kft. csupán néhány dolgot kötött ki. A kivitelezőt nyilvános, nemzetközi pályázat keretében választják ki.

Mintegy 12-15 milliárd forintos beruházással várhatóan jövő tavasszal kezdődik a nagyszabású városfejlesztés első szakasza, melynek keretében a Lágymányosi-öböl környékén kulturális, szabadidő- és pihenőparkot alakítanak ki. A Dombóvári útnál, azaz a terület északi részén aquaparkot, egy 30–350 szobás négy+ csillagos szállodát, továbbá egy óriási tropikáriumot, komoly- és könnyűzenei koncerteknek helyet adó zenepalotát, valamint az öböl északi csücskében egy víziszínházat építenek. Igen feszített az ütem: 2005 decemberében már át is akarják adni a létesítményeket. A területet az Öböl XI. Kft. még az idén ősszel előkészíti.

A fejlesztésre létrehozott, 3,6 milliárd forintos törzstőkéjű társaság 43-43 százalékban a XI. kerületi önkormányzat és az Eravis Rt. tulajdonában van, a fennmaradó 14 százalékot pedig az Arago Rt. birtokolja. A fejlesztés első ütemében beépülő mintegy 54 hektáros terület az Öböl XI. Kft. tulajdonában van. A beruházást a társaság részben saját erőből, részben banki hitel segítségével valósítja meg.

A Kopaszi-gát a múlt század elején téli kikötőként működött, majd fel akarták tölteni, ezért felparcellázták. A feltöltés elmaradt, így az öböl most is ideális különböző vízisportok számára. A területen működő Lágymányos SE számára a beruházó kialakít egy épületet öltözőkkel, tanmedencével. A tervek szerint csónakkölcsönzőt, illetve jachtkikötőt is építenek.

A hőerőmű oldalán sportolásra alkalmas területeket, például röplabda-, illetve strandfutballpályát alakítanak ki. A Hengermalom úthoz közel egy gyalogoshidat építenek majd, ami a Vízpart utcát köti össze a Kopaszi-gáttal.

A fejlesztendő területen már meglévő vendéglátóhelyek felújítás után maradhatnak, a funkciójukat vesztett raktárakat, valamint a volt betongyár épületeit azonban le fogják bontani.

Az óriási városfejlesztés második üteme – azaz a Vízpart utca és a Budafoki út közötti terület beépítése – a tervek szerint 2006-ban kezdődik. Ám az még nem dőlt el, hogy ezen a részen milyen funkciójú épületek kapnak helyet. Annyi azonban bizonyos, hogy bevásárlóközpont nem lesz – tette hozzá Zala László.