windy12 Creative Commons License 2004.07.02 0 0 1091

Quad

 

A garancia alap feltétele általában az évenkénti kötelező karbantartás. Ez általában egyszeri, de géptipustól, terheléstől, stb. függően lehet két, három, négyszeri is. Pl. étteremben, ahol a zsíros levegőt szívja be a készülék, ott  három havonta szokásos a karbantartás. Az árak is változhatnak, cégektől függően általában 6-8 ezer forintot kérnek el azok, akik csinálnak is valamit. A nagyobb cégeknél ez 10-12 ezer is lehet.

    A karbantartás egyébként igen ajánlatos a garanciaidő lejárata után is, lényegesen meghosszabbíthatja a klíma élettartamát. Nem beszélve arról, hogy ha kilencedik emeleten van a negyvenkilós kültéri egység akkor nem árt leellenőrizni néha, hogy nincs-e probléma (korrózió, kilazulás, stb.) a tartókonzollal.

 

Az a klima-teljesítmény kalkulátor az tényleg csak nagyon közelítő értéket ad, nagyon nem érdemes rá támaszkodni. Sok cég minden kötelezettség nélkül ingyen felméri a klimatizálandó helyet, érdemes szakemberhez fordulni.

A helyiség alapterülete az csak egy adat a teljesítmény-számoláshoz, hisz nem mindegy, hogy a belmagasság 2,5 méter, vagy 4 méter. A légköbméteren kívül is még sok mindent kell figyelembe venni. Csak a példa kedvéért, egy 2,6 kW-os berendezés az átlagos hőterhelét feltételezve max. 50-60 légköbméterhez elég, ami lakótelepi belmagasság mellett kb. 16-18 nm.

Előzmény: quad (1078)