Skalp Creative Commons License 2004.06.23 0 0 2116
Itten valami szép kis kavarodást alítok... Eztet mongyák: A bírósági út (per vagy nemperes eljárás) az igényérvényesítés önálló szakasza. Nem eljárásjogi értelemben a bírósági eljárás természeténél fogva jogorvoslati jellegű. A keresetindítási (nemperes eljárás indítási) határidők között ezért a bírósági eljárást megelőző jogi tények (eljárások) szerint elvi alapon nem lehet különbséget tenni.
Máshol: A legfőbb ügyész álláspontja szerint a keresetindítási határidő természete szempontjából nem annak van jelentősége, hogy az időbeli határt anyagi vagy eljárásjogi jogszabály rendeli. A keresetindítási határidő szorosan kapcsolódik az érvényesített igényhez, s ezért anyagi jogi természetű.
Mármost, ha már érvényesített a zigény, akkó' minek a kereset? Lévén befejezett múltról van szó e megfogalmazás szerint, nem érvényesíteni kívánt igényről.

Hogyis van ez? Mostan akkor a bírósági - peres vagy nem peres - eljárás természeténél fogva jogorvoslati jellegű, vagy az igényérvényesítés önálló szakasza? Ha meg elvi alapon nem különböztethető meg, akkó' miért különbözteti meg a III. fejezet 1-8 pontjaiban az egyes eljárási, jogalanyisági szempontoxerint?