LUCzI FERencz Creative Commons License 2004.06.23 0 0 106
Na szóval, hogy segítsek, ne fikázzak:
Az antennának méretezettnek, hangoltnak kell lennie, tehát nem megoldás, hogy végigéri a padlásteret.

Igaz, hogy a rádiózás hőskorában volt egy olyan alapigazság, hogy az antenna minél hosszabb, annál jobb, de akkor még a long wire tip. antennákat használták, és nyoma sem volt TV-rádió zavarnak.

A mai készülékek leginkább alkalmatlanok erre, csak kihangolt, illesztett antennát lehet használni hozzájuk. Legföljebb, ha tudnál találni valamilyen antennaillesztő (matcher) készüléket, csakhogy ez kompromisszumos megoldás.

Az antennát két okból kell méretezni, hangolni.

1. Az adókészülék kimenő impedanciájához kell illeszteni, részint, hogy a lehető max. teljesítmény jöjjön ki belőle, részint, hogy ne terhelje túl a végfokot.

Hogy erre egy egyszerű hasonlatot mondjak:
van egy szivattyúd. A szivattyúra nem mindegy, milyen átmérőjű csővel cstlakozol, mert, ha túl vékony, nem jön ki az a vízmennyiség, amit ki tudna nyomni magából, benne marad, és túlterheli.
Ha pedig túl vastag csövet teszel rá, akkor lehet, hogy nem tölti ki teljesen, levegős lesz, lassabban folyik.

2. Nem elég az adó impedanciájához illeszteni, de az antennának olyannak kell lennie, hogy pontosan az adási frekvencián rezegjen, mivel a saját frekvenciáján "erősíti" a rezgéseket.

Gondolj arra a fizikai hullámtani kísérletre, amikor egy üveghengerbe töltött víz fölött mozgatnak egy hangvillát. A hang egy bizonyos magasságban jól hallhatóan felerősödik. Ez a hullámhossz.

Az antenna általában a hullámhossz felére van méretezve, csak bizonyos elektromos illesztési problémák miatt, melyet most idő hiányában nem részleteznék, készül negyedes ill. 5/8-as hosszban.

Emiatt nagyon nem mindegy, milyen méretű az antenna.

HG0KW

Előzmény: Danchy bácsi (105)