hosszu Creative Commons License 2004.06.20 0 0 140
Vendegvadasz vendeg, fizeto vadasz berkilovo.

Vadasztarsasagi tagnak lenni tulajdonkeppen hasonlo egy szovetkezeti tagsaghoz. Ez egyfajta vagyon erteku jog, aminek kereskedelmi ertekesitese nem lehetseges, csak a tarsasag reszere. 2007-ben jar le a jelenlegi 15 eves leosztas, ennek megfeleloen a tarsasagok evek ota nem nagyon valtoztatnak tagletszamukon. Ettol elterni (uj tagot felvenni) jopar-szazezer forintert szoktak (nagyvadas teruleten ez akar millio is lehet) es tobbnyire a teruleten talalhato foldtulajdonosokat preferaljak (ne kelljen vadkart fizetni).

Nezzunk egy peldat. Kb. 6000 hektar teruleten (1 ha = 10000 m2) vadaszik kb. 30 ember. Az evente elejtheto nagyvad kvota mondjuk 2-300 darab az ozet, szarvast es vaddisznot is beleertve. Ezt a korabbi kilovesekbol es allomanybecslesbol hozzak ki minden evben pontosan nemre, korcsoportra leosztva. Dunantuli teruleten ebbol kb. 100 darab vaddiszno aminek a fele a teli hajtasok alatt esik, a tobbit lovik lesbol evkozben. A kvota egy resze allomany selejtezes, amikor egy meghatarozott idoszak alatt pl. ozbol parszor 10 gyenge minosegu vadat ki kell loni. Trofeas vadra fizeto vendeget varnak. Ez draga buli, de valamibol elni kell, a 2-3 hivatasos vadaszt es a foldtulajdonsoknak a vadkart is fizetni kell. A jo minosegu trofeas nagyvadat akkor kenytelenek maguk kiloni, ha nincs fizeto vendeg. Ebbol lathato, hogy fejenkent atlag 2-3 nagyvad ha jut evente. Aprovad mas teszta, ott sem korlatlanok a lehetosegek.

A trofea az elejtoe ha jogosan ejtette el (nem idenyen kivul, nem selejt helyett kapitalis), a hust altalaban leadjak. Fejkvota evente max. 60 kg hus vagy ezzel egyenerteku aprovad (kb. kg hus/darab). Szal nem egy nagy uzlet a befektetesert. :))

A fentiekbol kisejlik, hogy ritka kivetelektol eltekintve (hatekonyabb a hajtovadaszat, ha mindenhova jut leallo megfelelo fegyverrel) nincs igazan szukseg tobb puskasra. Ezert hatarozzak meg a vendegvadasztatas eves szamat. Ez penzbe nem kerul, de ha van 10-20 ismerosod es 2-t hivhatsz meg, akkor azt fogod meghivni, aki fontos neked, mondjuk mert vissza fog hivni.

Amiert penzt kernek, az bervadaszat es az csak szerzodeses formaban mehet (mire, hany darab, stb). Ez lehet kulfoldon, de lehet belfoldon is, pl. elmesz valahova az Alfoldre ozbakra vagy tenyesztett facanra. Berkilovonek (tarsasagi tagsaggal nem rendelkezo vadasznak) a meghivason kivul ez marad.

Oreg vadaszok is osszak az eszt, hatha tobbet tudnak a temarol! :))

Előzmény: kferenc (138)