J.Zoli Creative Commons License 2004.06.17 0 0 83
Danchy Bácsi

..Amúgy mesélte egy kamionos ismerősöm, hogy a haverja megspékelte a CB-jét vmi marha nagy antennával, meg 150W-os erősítővel. Németországban hallották, ahogy a srác Görögországban keresi az utat :-)

Helló
Nem akarlak elkeseriteni,de ez abszolút nem ritkaság. Mármint a külföldre való elszólás. Ha van terjedés nem kell hozzá semmi erösitő, sima mezei rádióval is megy a dolog.Ennek a titka az ionoszférikus terjedés.Hogy értsd mi is ez:

2 fő csoportja van a terjedésnek:

1. Közvetlen hullámokkal való összeköttetés
(itt általában magyarországi összeköttetésről beszélünk,mikor az adóantenna által kisugárzott jelet távolsággal arányosan gyengitve veszi a vevőkészülék)

2. Ionoszférikus hullámterjedés
(Az adóantennától hullámok indulnak el a horizont irányába.Valahol ugye megszakad a közvetlen összeköttetés.Viszont nem tünik el a hullám, hanem halad szépen a légkörben, mig a Föld görbülete miatt, a rádióhullám el nem éri az ionoszférát. Az ionoszféra a napsugárzás ill napfolt tevékenység hatására rádiós szempontból /ezen a frekin Cb=27MHz/ tükörként viselkedik, azaz visszaveri a rádióhullámokat. A haverod Görögből egyszeres visszaverődéssel dumált Németországgal. Ebben az esetben Görög és Németo között valahol félúton pattanhatott vissza a rádióhullám az ionoszféráról, azaz lehet hogy éppen felettünk.Az igazi DX-ek, azaz a nagytávolságú összeköttetések többszörös visszaverődéssel jönek létre. Igy sikerült nekem régebben pl Új-Kaledónia vagy Indonézia.

Egyébként frekvenciánként különböző a terjedés, ha a napszakokat nézzük.
Pl:
1.8 MHz és 3.5MHz amatőrsáv:Jellegzetesen éjszakai sáv.Ekkor hallható a legtöbb DX állomás.
7MHz: Vegyes.Amolyan átmeneti az éjjel ill nappal használható freki között.
14MHz és felette: Általában nappal van jó terjedés,ekkor lehet nagyobb távolságú összeköttetésre számitani.

..Amúgy az ipse azt mondta hogy kombájnból a méteres tetőantennával a szántóföldről 50km-re tudott elszólni vele. Az biztos hogy nem 4wattos!

Szerintem egy sima SSB-s rádió volt,ami fel volt húzva max powerre amit tudhatott a rádió. Max kb 18-35W lehetett.Igy müködhet az 50km is, de akkor a másik valószinű stabilban volt nagyantennával.

üdv yoli

Előzmény: Danchy bácsi (82)