procurator Creative Commons License 2004.06.16 0 0 899
A Peak Oil tényleges hatásai sokkal bonyolultabbak lehetnek. Érdemes lenne időrendben végiggondolni kb. mi fog történni.

Tfh. 2007-ben meghaladja a kereslet a kínálatot. Ennek hatására megindulnak felfele az olajárak. A mostani alacsony szintről megközelítenek egy reálisabb árszintet mondjuk 80$-100$-t hordónként. USA átlag polgárai max. 2X annyit kell, hogy tankolásra költsenek, mint eddig, ez nem nagy csapás. Megfelelő progagandával be lehet oltani népet. A szállítás költségei viszont jelentősen növekednek, ami erős inflációs nyomást jelent a gazdaságra. Ez növeli a munkanélküliséget, és az összes szektorban növeli az eladósodottságot. Ugyanez igaz az EU országaira is. Az olajexportáló országok bevételei jelentősen megnőnek, és megpróbálják növelni, az 1990 óta meredeken zuhanó életszínvonalat nyugati termékek és szolgáltatások vásárlásával. Továbbá jelentős összegeket invesztálnak a kitermelés növelésébe. (A pénz a nyugati gazdaságot erősíti közvetve.)

A fejlődő - olaj nélküli - világ rosszabbul jár, az átlag ember nem fogja tudni megfizetni a magas benzinárakat. Ez recesszióhoz vezet a térségben. Emiatt Kína és India olajfogyasztása csökken (gyakorlatilag a vállakozások alulmaradnak az nyugatiakkal szemben az árversenyben). A magas árak miatt nyugaton felértékelődnek a nem olajra alapozott technológiák, és ott is csökken a fogyasztás. Átmenetileg enyhén csökkennek az árak. 60$-70$ közé.

2010-12-re kihasználatlan kapacitás jelenkezik a termelői oldalon, az olaj ára 50$-ra csökken, újból nő az olajfogyasztás, és ismét eléri a plafont.

2015 - Peak Oil a kereslet gyors növekedése és a pszichológiai tényezők miatt 150$-ra nő az olaj ára. Ez érzékenyen értinti a fejlett világot, átmeneti recesszióhoz vezet. Súlyosabb a helyzet a fejlődő világban, amely jeletősen eladósodik. Több szegényebb ország Argentína sorsára juthat. A recesszió miatt csökken az olajfogyasztás ezzel együtt az árak.

Mindez ciklikusan ismétlődik az olaj ára egyre magasabb, de a kereslet is folyamatosan csökken. Akkor lábalunk ki az ingadozó gazdasági helyzetből, ha elkezdjük alkalmazni a helyettesítő technológiákat.

Ez volt a pesszimista scenario.