Első Polgár Creative Commons License 2004.06.14 0 0 853
na meg 1 utolso.
"az ezekrol valo lemondas nem fogja lenyegesen lerontani az emberek jolet erzetet"
Ezt mondjuk nem állítanám :)

pont ez ami kiszamithatatlan. btw a tuneziai nyaralas elmaradasa annyira padlora vagna? ( ha te talan nem is nyaralsz ott evente, az atlag nyugati igen )

"meg evtizedekig onellato maradhat olajbol"
Szerintem ez egy elég merész kijelentés.

a topikba volt belinkelve egy hosszu tanulmany, miszerint az USA eredeti koolajkeszleteinek 2/3at mer elhasznalta az utobbi 50 ev alatt. tehat meg van 1/3. ez eleg lesz 20-25 evig a jelenlegi koolaj fogyasztas 50-30%-ara. plusz ott van a venezuelai nehezolaj es a kanadai bitumen. a luxusfogyasztas megszuntetesevel ez vallalhato lehet az importolaj drasztikus korlatozasa es az atomenergiaipar felfuttatasa mellett.

határozottan igazanak tűnik Bomlat mergállapítása arról, hogy az a gazdaság, amiben egységnyi gdp előállításához sokkal kevesebb olaj kell, könnyebben elviseli az olajár emelkedését.
na ja, csak a problema az, hogyha a hatarokon kivuli olajforrasok elapadnak, akkor az USAnak marad 50-40% sajat termeles, az EUnak meg 10%. raadasul nem torvenyszeru, hogy az USA olajfogyasztasanak megfelezese a GDP megfelezeset hozza maga utan. rengeteg helyettesito termek lehet(pl szen). errol meg nem lattam itt tanulmanyt.
az eromuepitesek ciklusa 5-7 ev, szo sincs evtizedekrol.

Előzmény: Gép-ész (847)