Törölt nick Creative Commons License 2004.06.14 0 0 840
Bocs,de én ebben a topikban pont azt magyaráztam,hogy az USA-nak nincsennek erőforrásai!
Az usa-eu viszonya kb. olyan,mint egy megközelíthetetlen hegyvidéki erőd és egy nehezen védhető síkvidéki földáncas erőd közötti különbség.Az első amíg vannak erőforrásaid az ellátására legyözhetetlen.Az utobbinak viszont szűkösebb ídőkben is lehet erőforrásokat keríteni.

Az USA-t izolációja megvédte a külvilágtol,gyakorlatilag békében tudott fejlődni iszonyatos energiatartalékaira támaszkodva.Most viszont ez a korszak ér véget,egyre jobban rá van kényszerítve a világ többi részére,de az EU-val szemben a nem a közvetlen szomszédaira,hanem a világ másik oldalán lévő országokra.

Itt pedig az embertartaléka kevés.Nincsennek annyian,amennyi ember kellene a bitumenhomok kitermelésére,viszont a közlekedési rendszert még évtizedekbe tellik átálítani atomenergiára.Ráadásul az átállítás mérhetetlenül költségesebb mint mondjuk a világon bárhol máshol,ahol a feljődés az utobbi 50 évben nem az autóra alapozva történt.

Szerintem az alap fügvények tiszták és világosak.Tudjuk számolni az atomerőművek költségeit,meg tudjuk tippelni költségeit az átállásnak,tudjuk hogy mennyi energiát igényelt a gazdaság növekedése.Ez alapján ki lehet számolni,hogy az olaj kiváltása hol mennyibe kerül.Az,akinél olcsobb lesz ez fog elönyt élvezni a többiekkel szemben az olaj utánni korban.

Előzmény: Első Polgár (838)